København: Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) skruer kraftigt op for prognosen for, hvor mange ikke-vestlige indvandrere, Danmark kan se frem til at modtage i årene frem til 2020.

Det skyldes de mange flygtninge, der er kommet til Danmark siden midten af sidste år forklarer han i et svar til Folketingets Finansudvalg.

Den hidtidige prognose stammer fra maj sidste år, altså før flygtningestrømmen for alvor tog til. Dengang regnede regeringen med, at Danmark ville modtage i snit 17.000 ikke-vestlige indvandrere om året.

Nu skønner regeringen, at der ud over det tal vil komme 100.000 personer over de fem år, altså omkring 20.000 flere om året end hidtil ventet.

Det fremgår ikke af svaret, hvad konsekvenserne for samfundsøkonomien vil blive. Ifølge professor Niels Westergård-Nielsen fra Copenhagen Business School vil det i høj grad afhænge af, hvordan de mennesker, der kommer, bliver integreret.

»Det er klart, at hvis en stor del af dem kommer i arbejde, så gavner det økonomien. Men hvis de ikke kommer i arbejde, så er det dårligt for økonomien,« siger han.

Dansk Folkeparti frygter, at udgifterne til integration vil eksplodere, hvis den nye prognose bliver til virkelighed.

»Vi har tidligere fået oplyst, at udgifterne til integration ville være 48 milliarder kroner frem til 2020. Det stiger selvfølgelig markant,« siger finansordfører René Christensen (DF).

Venstres finansordfører, Jacob Jensen, erkender, at de nye tal er meget høje, men han mener, at de ville have været endnu højere, hvis ikke udlændingepolitikken var blevet strammet.

- Desværre er det ikke overraskende. Flygtningestrømmene har ikke været større siden Anden Verdenskrig, og så meget desto vigtigere har det været med de opstramninger, vi har lavet, siger han.

- Hvis ikke vi lykkes bedre med integration, så vil det få en enormt negativ konsekvens for samfundsøkonomien.

/ritzau/