Laver man en særlig lønstruktur til at sluse ikke-jobklare kontanthjælpsmodtagere ud på det ordinære arbejdsmarked, kan flere komme i arbejde, lyder det fra CEPOS. Det vil Enhedslisten dog ikke være med til.

Hvis det skal kunne lade sig gøre at sende ikke-jobklare kontanthjælpsmodtagere ud i simple servicejob som en blid overgang til arbejdsmarkedet, kan en indslusningsløn være en løsning, foreslår CEPOS’ cheføkonom.

»Indslusningslønnen går ud på, at man kan starte på arbejdsmarkedet til måske 70 kroner i timen. Efter det første år vokser lønnen til 90 kroner i timen, og det tredje år ryger man måske op på overenskomstens mindsteløn på 110 kroner i timen. Det vil kunne betyde, at de personer, der umiddelbart ikke er så produktive, får adgang til arbejdsmarkedet og får nogle kvalifikationer, der gør, at de producerer mere, og så får de en højere løn og ender til sidst på en overenskomstløn,« siger cheføkonom Mads Lundby Hansen fra den borgerlig-liberale tænketank.

Han peger på, at indslusningslønnen vil give et mere solidarisk arbejdsmarked med »bedre adgang til personer, der umiddelbart ikke har de store kvalifikationer og ikke er så produktive«.

Idéen om en såkaldt indslusningsløn kommer, efter formanden for socialcheferne, Ole Pass, i søndagens udgave af Jyllands-Posten opfordrede til at sætte de ikke-jobklare kontanthjælpsmodtagere til eksempelvis at feje stationer for at få dem sluset ud på det ordinære arbejdsmarked.

Men ligesom både Vestre og Dansk Arbejdsgiverforening mener CEPOS, at den danske lønstruktur ikke er gearet til en sådan arbejdsform.

»Jeg synes, det ville være godt, hvis vi får langt flere servicejob, end vi har i dag. Men der er ét grundlæggende problem, nemlig at vores lønstruktur udelukker sådanne job. I dag har vi en reel mindsteløn, der udgør cirka 110 kroner i timen. Det betyder, at personer, der kun producerer for 70 kroner i timen og kunne bestride sådanne servicejob, ikke finder nogen ansættelse, fordi arbejdsgivere ikke vil betale 110 kroner i timen for dem. Så vores stive lønstruktur udelukker mange af de her job, og det er ærgerligt,« siger Mads Lundby Hansen.

I Enhedslisten er man positiv over for at genoprette visse simple servicejob, men partiet er lodret imod, at de, der skal udføre jobbene, skal have en lavere løn, som CEPOS foreslår.

»Jeg kan slet ikke se meningen med det. Der er ikke tale om, at man er i oplæring eller et uddannelsesforløb. Der er tale om, at man får et arbejde, som man relativt hurtigt er i stand til at klare med de kvalifikationer, man har. Og det skal man have en helt almindelig løn for. Den er i forvejen lille, så at indføre en særligt mindre løn til dem, kan jeg slet ikke se formålet med,« siger gruppeformand Per Clausen (EL).

ER DET EN GOD IDE? DELTAG I DEBATTEN HER