Tænketanken Cepos mener, at det vil skade den danske økonomi, hvis Dansk Folkepartis krav om at ændre dagpengereglerne til at følge den økonomiske konjunktur gennemføres.

Det kan i teorien se tiltalende ud at ændre dagpengereglerne, så de følger den økonomiske udvikling, men det vil i sidste ende ikke være gavnligt for den samlede økonomi.

Sådan lyder det fra den liberale tænketank Cepos, efter Dansk Folkeparti tirsdag i Berlingske sætter som krav til en eventuel blå regering at lempe dagpengereglerne. Partiet foreslår konkret at gøre dagpengeperioden og genoptjeningspligten fleksibel, så den varierer med dansk økonomis generelle tilstand.

Cepos mener, at det i praksis vil blive meget svært for politikerne at reducere dagpengeperioden, når det går fremad for økonomien.

»Selv i opgangstider vil der altid være nogen, som ryger ud af dagpengesystemet, når dagpengeperioden reduceres. Og så får vi formentlig en diskussion som den nuværende om, at der er mange såkaldte udfaldsramte, når dagpengeperioden reduceres. Og det er ikke svært at forestille sig, at politikerne vil bukke under for et pres for at undlade at reducere dagpengeperioden,« siger Mads Lundby Hansen, cheføkonom i Cepos.

Han mener også, at idéen om at reducere genoptjeningskravet er uhensigtsmæssig. Det vil gøre det nemmere at komme tilbage i dagpengesystemet og reducerer dermed beskæftigelsen, forklarer han.

»I stedet for mere lempelige dagpengeregler er der brug for bedre incitamenter til at tage ledige job. Det kan nås ved at reducere dagpengene med ti procent. Det vil øge beskæftigelsen med 14.000 personer og forbedre de offentlige finanser med cirka fire milliarder kroner,« siger Mads Lundby Hansen.