Den liberale tænketank Cepos skyder med skarpt mod den ny Venstre-regerings første politiske greb, BoligJobordningen.

Det er en rigtig dårlig idé at forlænge BoligJobordningen.

Så klar er udmeldingen fra den borgerlig-liberale tænketank Cepos, efter regeringen, SF, Alternativet, Dansk Folkeparti og de Konservative har indgået forlig om at genindføre det omdiskuterede håndværkerfradrag.

»Byggebeskæftigelsen er begyndt at stige, og det underbygger, at byggeriet kan klare sig fint uden kunstigt åndedræt fra politikerne i form i form af statstilskud. Det er derfor ærgerligt, man forlænger ordningen. I stedet burde man anvende pengene på lettelser i væksthæmmende skatter. Det kan være lavere selskabsskat, registreringsafgift og topskat. Det giver langt mere gunstige effekter på dansk økonomi end BoligJobordningen,« siger cheføkonom i Cepos Mads Lundby Hansen i en pressemeddelelse.

»BoligJobordningen giver grundlæggende en skævvridning af økonomien, og det gavner ikke væksten på sigt,« siger han videre.

Liberal Alliance var ikke med i forliget om håndværkerfradraget, da man mener, at pengene bruges bedre på eksempelvis skattelettelser eller en nedbringelse af underskuddet på statens finanser.

Og netop en sænkning af topskatten ville være en langt bedre løsning, hvis man vil give det øverste samfundslag en skattehåndsrækning, mener Cepos.

»BoligJobordningen indebærer også, at det bliver lidt mere attraktivt for overlægen at arbejde ekstra på hospitalet for så at betale en håndværker for at lave plankeværk. Det er selvfølgelig et positivt element. Men hvis det er det, man vil, så gå den direkte vej og sænk topskatten. Dermed undgår man skævvridningen af økonomien som BoligJobordningen indebærer,« siger Mads Lundby Hansen.