Dansk Byggeri og Håndværksrådet er yderst tilfredse med genindførslen af det omdiskuterede håndværkerfradrag. Håndværksrådet er dog mindre tilfreds med, at den grønne omstilling vil udelukke visse brancher.

Det vil gavne hele Danmark på både kort og langt sigt, at det igen vil blive muligt at få trukket udgifter til forbedringer i hjemmet via et håndværkerfradrag.

Sådan lyder det fra den danske håndværks- og byggebranche, efter regeringen sammen med Dansk Folkeparti, de Konservative, SF og Alternativet mandag aften på regeringens første levedag blev enige om en genoplivning af den såkaldte BoligJobordning, der ellers blev sløjfet 1. januar.

»Det er ikke bare godt for byggeriet, det er godt for hele Danmark, og vi glæder os over, at en meget bred forligskreds så hurtigt har realiseret Dansk Byggeris store ønske om en fortsættelse af ordningen,« siger adm. direktør Lars Storr-Hansen, Dansk Byggeri, i en pressemeddelelse.

Han understreger, at netop BoligJobordningen har vist sig at være effektiv mod sort arbejde og har bidraget til at sikre grønne investeringer i boligen. Et af målene med ordningen er netop også, at den fra 2016 skal fokusere på investeringer i klimaforbedringer i de danske hjem såsom nye vinduer eller bedre isolering.

Ane Buch, adm. direktør i Håndværksrådet, peger ligesom Dansk Byggeri på, at ordningen vil give mere vækst, flere praktikpladser og skabe mindre sort arbejde. Ifølge Dansk Byggeri har ordningen, der blev indført som et forsøg i 2011, allerede skabt op mod 5.000 ekstra praktikpladser.

»BoligJobordningens håndværkerfradrag skaber job og lærepladser samtidig med, at det er vores hidtil mest effektive værktøj mod sort arbejde,« siger Ane Buch i en pressemeddelelse.

Men selvom aftalen på både kort og langt sigt vil være en bonus for statskassen er Håndværksrådet ærgerlig over, at fradraget med det grønne fokus fra næste år vil udelukke visse brancher.

»Vi hilser derfor aftalen velkommen men peger samtidig på, at en bred vifte af byggefagene har glæde af for eksempel den beskæftigelseseffekt, fradraget giver. Der er derfor reelt ikke nogen praktisk grund til at begrænse aftalen til fag, der er direkte involveret i for eksempel energirenovering,« siger Ane Buch.