Da Jens Grund blev konstitueret fik han skrevet ind i sin kontrakt, at han skulle tilbage på Berlingske efter nogle få måneder. Men han skiftede mening

BT har fået ny chefredaktør. Og i modsætning til tidligere, når bladet har skiftet redaktør, ved han præcis, hvad han går ind til. Jens Grund, der kommer fra en chefredaktørpost på Berlingske, har nemlig været konstitueret chefredaktør siden november 2016. Og det var ikke hans plan, at han skulle blive på BT.

"Jeg fik en opgave i november. Vores direktør Mette Maix sagde: "Jeg har brug for din hjælp. Vi skal fusionere to aviser, og jeg har brug for din hjælp til at lede arbejdet og lægge en strategi.« Jeg blev tændt med det samme, og tænkte: »Det lyder super spændende.« Det sagde jeg til hende, men jeg sagde også: "Men jeg vil rigtig gerne tilbage til Berlingske. Det er min avis." Hun var enig, så vi lavede en kontrakt om at jeg efter 4-6 måneder skulle tilbage til Berlingske," fortæller Jens Grund.

Hans første opgave blev at forestå en ubehagelig fyringsrunde, samtidig med at BT blev sammenlagt med MetroXpres, og begge aviser i øvrigt blev flyttet op på 4. sal i Berlingske-bygningen, mens 1. sal blev ombygget.

"Jeg fik lov at snuse til stedet, og jeg gik hjem og sagde til min kone: "Du skal ikke være bekymret, jeg vender tilbage til Berlingske«. Den første periode med fyringsgrunden var svær. Jeg skulle være brutal og træffe hårde beslutninger. Men jeg oplevede at medarbejderne var utroligt konstruktive under svære forhold."

Du har selv sagt at du var bange for at komme i situationer, hvor BT overskred etiske grænser og du skulle stå og forsvare det - men at du blev positivt overrasket?

"Ja, jeg blev positivt overrasket over den etik, der er på BT og MX. Der er en høj grad af professionalisme og vilje til at dokumentere artiklerne. Jeg har haft det godt med at forsvare BT, fordi jeg vidste, etikken var i orden."

Journalister  på andre medier undrer sig og spørger, om du ikke er for pæn. Er der dukket en tabloid mand op i dig, som har været lukket inde før?

"Ja, det er faktisk det, der er sket. Jeg blev selv overrasket. Jeg er mere tabloid, end jeg selv troede. Og jeg har selv spekuleret over hvorfor jeg synes, det er sjovt at gå på arbejde. Min egen baggrund er, at jeg er en rigtig arbejderdreng. Min far og mor gik ud af 7. klasse, Jeg er opdraget med at alting er usnobbet og ligetil, og man siger tingene som de er. Jeg tog en universitetsuddannelse, og lærte at tale pænt. Men det falder mig meget naturligt at være ligetil og underholde. Vi har de læsere, de andre gerne vil have fat i. Jeg føler, jeg er kommet hjem."

Hvornår opdagede du, at du gerne ville blive her?

"Det gør jeg, efter at vi har afskediget folk og fået en hverdag sammen. Jeg tænkte, at det var fedt at være her. Jeg gik hjem og sagde det til min kone en dag, at jeg gerne ville blive her. Hun blev lidt forskrækket, men nu støtter hun mig fuldstændig."

Mange dødsdømmer BT og andre aviser især på print. Hvordan vil du øge indtjeningen?

"Vores udfordring er, at printoplaget  falder, og vi stiger digitalt. Men stigningen digitalt opvejer ikke faldet på print økonomisk. Vi skal have flere til at betale for vores digitale nyheder. Folk læser flere nyheder end nogensinde, og vi har 1,2 mio. kunder i butikken hver dag. Det er flere end nogensinde, og sammenlægningen af BT og MX giver en stærkere nyhedsmuskel."

BT er nu et af de fire største medier på nettet - er det dit mål at blive nr. 1?

"Ja, jeg vil ikke sætte en tidsfrist på, men vi skal være størst både på print og på nettet. Det går vi benhårdt efter.," siger Jens Grund.

Blå bog: Ansvarshavende chefredaktør på BTMX siden maj 2017. Konstitueret ansv. chefredaktør på BTMX siden november 2016. Chefredaktør på Berlingske 2010-2016. Uddannet journalist på DJH og cand. phil. i dansk fra Nordisk Institut, Aarhus Universitet. Var praktikant på Jyllands-Posten og begyndte karrieren som uddannet med et vikariat på Weekendavisen, derefter fra 1992 til 1994 journalist på Det fri Aktuelt, fra 1994 til 2006 reporter, reportagechef og redaktionel uddannelseschef på Jyllands-Posten, og i årene 2006 til 2010 redaktionschef i DR Nyheder, før Berlingske. Sidder i bestyrelsen for Radio24Syv og er medlem af repræsentantskabet i Dansk Sprognævn.