»Var der en bette syrlighed at spore i stemmen, da Løkke takkede DF for samarbejdet i det forgangne år? #afslutningsdebat #dkpol.«

Sådan lød en Twitter-besked fra socialdemokraten Pernille Rosenkrantz-Theil under Folketingets afslutningsebat i går.

Dermed ramte hun plet med hensyn til den største politiske magtkamp det seneste halve år: Alliancen mellem DF og S, der har gjort den politiske hverdag til en kampzone for Lars Løkke og trekløverregeringen.

DF tog faktisk godt imod trekløverregeringen. De regnede med, at det ville lette forhandlingerne, at de kun skulle forhandle med regeringen og ikke med V, K og LA hver for sig. Men det gik anderledes. De følte sig endnu dårligere behandlet, deres ordførere fik ikke forhåndsorienteringer som de plejede, og senest da Venstre fremlagde deres nye 2025 plan tirsdag, måtte DF-topfolk høre om det i TV-Avisen.

Løkkes unødigt arrogante forhold til sit støtteparti har kastet DF i armene på S-formand Mette Frederiksen, og det er ikke bare snak.

Sammen har DF og S afvist Løkkes forsøg på at gennemtvinge en senere pensionsalder. De har imod Løkkes vilje gennemtrumfet en kommissionsundersøgelse af Skat, de har ødelagt Venstres planer om en flad boligskat, og de har placeret politiskolen i Vejle i stedet for i Herning.

Nu tyder alt på, at DF kan bakke op om Løkkes oplæg til en pensionsreform, hvor man bliver lokket til at blive længere på arbejdsmarkedet. Derimod ser det meget svært ud med forhandlingerne om skattelettelser senere på året, hvor lavere topskat er et kardinalpunkt for LA, men uspiseligt for DF.

Løkke bærer et stort ansvar for at støde DF fra sig, men Kristian Thulesen Dahl bærer også et stort ansvar. Hans nære samarbejde med Mette Frederiksen, kan få den konsekvens at blå blok, som han selv er en del af, taber næste valg. En noget besynderlig opførsel fra et såkaldt parlamentarisk grundlag.