I Algade i Roskilde står en lille skulptur af bysbarnet Lise Nørgaard.

I går havde ukendte vandaler overhældt hende med rød maling, og det fik mange til at rase på sociale medier.

»Tarveligt.« »Disrespekt.« »Laveste fællesnævner,« lød nogle af kommentarerne på Facebook.

To uger før var statuen af Den lille Havfrue på Langelinje blevet overhældt med rød maling, men folk blev endnu mere vrede over, at det skulle gå ud over Lise Nørgaard.

Lise Nørgaard, der opfandt og skrev det meste af den populære TV-serie Matador, fylder i dag 100 år, men har ikke mistet sit bid eller sin humoristiske sans.

»Det næste bliver vel, at de skærer hovedet af mig,« lød det tørt fra forfatteren med henvisning til at Den lille Havfrue flere gange har mistet hovedet.

Lise Nørgaard er ikke bare sejlivet og åndsfrisk.

Med succes-serien Matador er det lykkedes hende at skabe noget så usædvanligt som et stykke kulturhistorie af høj kvalitet, som kan samle danskerne på tværs af generationer, et moderne hovedværk om os selv, som stadig er relevant, som vi alle kan spejle os i.

Matador, der oprindelig blev sendt i 1978-81 og handler om den fiktive by Korsbæk (hendes egen fødeby Roskilde) i tiden fra 1929 til 1947 er siden blevet genudsendt syv gange. Lige nu lægger den igen gaderne øde i primetime i en nyrestaureret udgave.

Mange følger for syvende gang med stor fornøjelse Mads Skjerns ankomst til Korsbæk, hvor ingen vil låne ham penge til at starte sin forretning op, fordi den kan blive en konkurrent til byens konfektionsforretning, Damernes Magasin.

På 100 års dagen skal lyde et stort tillykke til Lise Nørgaard, og en stor tak for at hun har vækket vores egen nærmeste forhistorie, og holdt den i live.

kark-