De Radikale, Alternativet og SF mener ikke, at danskerne skal have mulighed for at tage EU-medlemskabet op til revision.

Det står klart, efter det er kommet frem, at de tre partier vil have en fælles aftale med Folketingets EU-positive partier, der betyder, at Danmarks medlemskab af unionen ikke kommer til afstemning, uanset om statsministeren efter næste valg er fra Venstre eller Socialdemokratiet.

De tre partier er bange for, at Dansk Folkeparti vil tage andre partier som gidsler og kræve en afstemning for at pege på en statsminister. Og samtidig frygter den radikale leder Morten Østergaard, at vi går glip af nye job, hvis der er usikkerhed om medlemskabet.

Debatten kommer, efter et flertal af briterne i sommer valgte, at Storbritannien skal forlade EU. Det sendte chokbølger gennem flere europæiske hovedstæder og ikke mindst i Bruxelles. I flere andre EU-lande er der voksende skepsis mod samarbejdet, ligesom briternes exit har givet grobund for lignende tanker andre steder.

Mange vælgere og politikere mener således, at for meget bliver bestemt af en lille EU-elite, der både mentalt og fysisk er langt væk fra det, som rører sig i medlemslandene. Samtidig har især arbejdskraftens frie bevægelighed vist sig at skabe store udfordringer i mange af de gamle EU-lande, hvor borgere i de senere år har set mange job gå til billigere, østeuropæisk arbejdskraft. For rigtig mange mennesker kan det altså være svært at se, hvorfor EU er så god en idé, som mange politikere mener.

Selv om danske EU-afstemninger ofte er tætte, viser en ny Gallup-måling, at et flertal har en positiv holdning til EU. Det på trods af, at EU har sine fejl og mangler. Det hersker der næppe tvivl om.

Men at afskrive danskerne muligheden for at tage medlemskabet op til revision er en forkert vej at gå. I stedet burde De Radikale, Alternativet og SF sammen med de øvrige EU-venlige partier i Folketinget i fællesskab give EU-skeptikerne svar på de udfordringer, som Unionen skaber.

Danmark har brug for EU. Men Danmark har ikke brug for politikere, der ikke tør spørge befolkningen, hvad den mener og ønsker.

/ufjo