SF fik EU til at betale for telt og annonce i valgkampen. Nu betaler partiet tilbage.

Som det andet danske parti ud over DF vil SF nu betale EU-penge tilbage. Det sker, efter BT har konfronteret partiet med dets brug af EU-penge under valgkampen til folketinget i 2015.

BT kan i dag afsløre, at SF og partiets parlamentariker i EU Margrete Auken i strid med reglerne modtog 57.000 kr. i støtte fra SFs EU-gruppe under valgkampen i 2015.

Europa-Parlamentets regler for brug af gruppemidler siger klart, at EUs politiske grupper ikke må give nationale partier penge til nogen form for valgkamp. Men SF oplyste aldrig overfor gruppen, at de penge, det danske parti fik, gik til aktiviteter i en hektisk valg-slutspurt.

Havde partiet gjort det, var støtten til SF ikke blevet udbetalt. Margrete Auken og SF erkender nu, at de må gribe til lommerne.

Hvor meget vil I betale tilbage?

»Hele beløbet på 57.000 kr.,« siger SFs partisekretær Jens Andersen.

Partiet modtog bl.a. 28.484 kr. til betaling af SFs telt, inventar, lydsystem og elektricitet under Folkemødet. Der blev desuden brugt 20.000 EU-kroner på SFs eneste avisannonce op til Folkemødet, der skulle skabe interesse for partiets stand og Margrete Aukens debatter på Bornholm.

BT har været i kontakt med Den Grønne Gruppe, som oplyser, at de tidligere har givet støtte til SF i forbindelse med Folkemødet, men at udskrivelsen af det danske valg i 2015 ’ændrede konteksten for dette arrangement’.

»Hvis gruppen var blevet gjort bekendt med de ændrede omstændigheder på det tidspunkt eller havde kendt til valget på forhånd, ville gruppen have tilbagekaldt aftalen om samfinansiering af arrangementet for at undgå nogen som helst forbindelse med valget,« fastslår Den Grønne Gruppe i et skriftligt svar til BT.

»Set i det lys må vi selvfølgelig betale Margretes andel, i stedet for at gruppen betaler det,« siger partisekretær Jens Andersen.

SF var ikke det eneste parti, der oprindeligt havde ansøgt om EU-midler til Folkemødet. Også Bendt Bendtsen, De Konservatives medlem af Parlamentet, havde ansøgt sin gruppe EPP om penge til aktiviteter på Bornholm. Han valgte dog at trække ansøgningen tilbage, da det stod klart, at den daværende statsminister Helle Thorning-Schmidt 27. maj udskrev valg.

Det fremgår af en mailkorrespondance mellem Det Konservative Folkeparti og EPP-gruppen, som BT har fået indsigt i. Her undskylder De Konservative for ulejligheden. ’Det er ikke jeres skyld, at der snart er valg,’ svarede EPP-gruppen.

SF, som også havde sendt en ansøgning om EU-støtte, inden man kendte til valgudskrivelsen, burde have gjort som De Konservative. Det siger Wouter Wolfs, lektor på universitetet i belgiske Leuven, hvor han forsker i politikeres brug af EU-midler.

»Sådan burde SF så sandelig også have håndteret situationen,« siger han.

Ifølge SF udgjorde EU-gruppemidlerne en tredjedel af teltets udgifter. Det svarer ifølge partisekretær Jens Andersen til udgifterne for Margrete Aukens tre debatter i SFs telt, hvor hun debatterede Den Grønne Gruppes politik.

Men sådan kan man ikke bare dele det op, når den generelle kontekst er valgkamp, siger Wouter Wolfs. Reglerne for brug af gruppemidler er ret klare. Hensigten fra EUs side helt er at undgå, at EUs penge på nogen måde kan have en effekt i en national valgkamp.

»Derfor bør grupperne i EuropaParlamentet tage alle de forholdsregler, de kan, for at undgå at bidrage til aktiviteter, der bare kan have en dimension af valgkamp,« siger Wouter Wolfs.

BT spurgte tirsdag Margrete Auken om et interview, men hun valgte i stedet at svare skriftligt: ’Selv om gruppen ikke beder om at få midlerne tilbageført til budgettet, har vi alligevel valgt at gøre det, da vi er enige med gruppens ledelse i, at der ikke må herske den mindste tvivl om den korrekte anvendelse af disse midler,’ skriver Auken. Over for TV 2 erkendte hun i aftes, at SF først reagerede, da BT kontaktede partiet.

»Vi anede ikke, at der var noget galt. Da jeg så hører det her, siger jeg, ’vi må hellere betale tilbage, for det her er for tosset’.«

Artiklen er opdateret med en længere version 4. november.