Radikale åbne for lægegebyrer

Hvis statsminister Helle Thorning-Schmidt (s) og finansminister Bjarne Corydon savner penge i de igangværende forhandlinger om blandt andet efterløn og flexjob, kan de kigge mod sundhedsvæsenet. Her kan der nemlig spares ikke mindre end 4,7 milliarder skattekroner årligt blot ved at indføre en række mindre gebyrer på konsultationer.

Det fremgår af et svar, som Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse har sendt til Folketingets Finansudvalg.

Udvalget har bedt om en vurdering af de økonomiske konsekvenser ved at indføre brugerbetaling på mellem 25 og 150 kroner per konsultation hos både praktiserende læger, tandlæger og speciallæger.

Efter godt to måneders betænkningstid er resultatet klart: Ministeriets helt store regnemaskine viser en årlig mindreudgift på 4 milliarder og 655 millioner kroner til statskassen.

Det er den tidligere økonomiminister og nuværende udvalgsformand Marianne Jelved (R), der står bag ønsket om beregningen. Hun vil først kommentere resultatet, når hun kender de enkelte mellemregninger, men understreger, at De Radikale generelt ser positivt på indførelse af brugerbetaling på visse sundhedsydelser, så længe den samlede andel af brugerbetalt sundhed i Danmark ikke stiger.

- Det er ikke regeringens politik, og det er heller ikke noget, vi vil slå på tromme for lige nu, for tiden er ikke moden. Men jeg kan ikke skjule, at vi længe har ment, at brugerbetalingen i sundhedsvæsenet kan indrettes mere socialt retfærdigt. Eksempelvis kunne et lille gebyr for almindelige lægebesøg bruges til at gøre det billigere at gå til tandlæge. I dag er det jo så dyrt, at mange ikke har råd, siger Marianne Jelved.


Hun vil dog på nuværende tidspunkt ikke komme med et bud på, præcis hvordan et nyt gebyrsystem bør indrettes.