Den konservative politiker Brian Mikkelsen giver ikke meget for besættelseshistorikers kritik af politikerens påstand om, at Danmarks regering i 1940 lagde sig fladt på maven for Nazityskland.

Sofie Lene Bak er historiker med speciale i besættelsestiden på Saxo-Instituttet på Københavns Universitet. Hun mener, den konservative gruppeformand Brian Mikkelsen er helt galt på den i det Facebook-opslag, han lagde op torsdag.

»Aldrig mere et 9. april, hvor S og R svigtede Danmark. S og R beskar forsvaret og lagde sig fladt ned for Nazi Tyskland. Vigtigt
at vi har et forsvar, som kan forsvare Danmark. Derfor foreslår Søren Pape idag, at vi bruger en mia. kr. ekstra på forsvaret så vi kan forsvare vores demokrati,« skrev han.

Men kritikken er helt skæv og tager ikke hensyn til datidens politikere og den beslutning, de stod med.

»Det er dybt ahistorisk, det han siger. Det, Danmark gjorde, gjorde alle andre europæiske lande også alene af den grund, at Tyskland simpelthen var en effektiv krigsmaskine, som intet forsvar kunne modstå,« siger Sofie Lene Bak.

Læs også:

Hvad siger du til den kritik, Brian Mikkelsen?

»Det er jo en diskussion, vi har haft gennem mange år. Fra borgerlig side holder vi fast i, at det var et svigt, at man ikke prioriterede forsvaret, vores land og vores demokrati. Og så er der nogen venstreorienterede, der mener noget andet. Det er de jo i deres gode ret til, og historikere har mange forskellige meninger om emnet. Kendsgerningerne er, at man skar ned på forsvaret i 1930'erne, og det vil sige, vi ikke havde et forsvar, som kunne stå imod Hitler-Tyskland, da de angreb Danmark, og det var et svigt af vores demokrati.«

Men Nazityskland var jo en kæmpe krigsmaskine, som blæste henover mange europæiske lande. Tror du, at Danmark alene ved ikke at skære ned på forsvaret i 1930'erne kunne have stået imod tyskerne?

»Tænk nu, hvis alle lande havde den holdning, som Enhedslisten og Radikale har. Alle andre lande kæmpede jo. Norge kæmpede, Holland kæmpede, Belgien kæmpede, og hvis man bare lægger sig fladt ned for diktatorer, så triller de bare henover én. Hvis nu alle lande havde gjort ligesom Danmark og bare skåret ned på forsvarsbudgettet, så havde vi jo haft et nazistisk Europa i dag. Det er den værdipræmis, man bliver nødt til at putte ind i det. Danmark kunne selvfølgelig ikke have stoppet Hitler-Tyskland under nogen som helst omstændigheder. Jeg mener heller ikke, man skulle have kæmpet den dag, for skulle man have gjort med det militær, man havde? Men hvis alle havde gjort som Danmark, var der jo ikke nogen, der kunne stoppe Hitler-Tyskland.«

Danmark ville jo, selv hvis der ikke var blevet skåret ned i 1930'erne, stadig have været en lilleputnation i 1940 over for Tyskland. Mener du ikke, man bør agere ud fra den situation, man står i?

»Jo, men det er jo det samme som i Danmark i dag. Vi er jo også en lilleput i dag, men vi har heldigvis NATO, hvor vi kan stå sammen med nogle allierede og amerikanerne, som holder en beskyttende hånd henover Danmark. Dér må vi jo også være med til at yde vores bidrag. Jeg synes, det er himmelråbende idiotisk, og jeg er nærmest forarget over, at man kan have den holdning, som jeg har oplevet nogle af de der vensteorienterede har haft i dag i den her diskussion. Det er jo et mega-egoistisk forhold at have til den kamp, der må være for demokrati rundt omkring i verden. At alle yder deres del.«

Læs også:

Brian Mikkelsen sammenligner datidens situation med et nutidigt scenarie, hvor Ruslands præsident Vladimir Putin vælger at invadere de baltiske lande for derefter at fortsætte videre til de skandinaviske lande. Hvad skulle Danmark så gøre, lyder dilemmaet.

»Det er jo det, hele diskussionen handler om: Har vi et ansvar for at et sikkert demokrati? Ja. Kunne vi stoppe Hitler-Tyskland? Nej. Kan vi stoppe Putin? Nej, men vi kan sammen med andre stoppe Putin, ligesom vi sammen med andre kunne have været med til at stoppe Hitler-Tyskland. Det gjorde den danske stat jo ikke. Det var heltene i England, der gjorde det. Og det var USA, og efter et par år var det så også Sovjetunionen. Det var andre lande, der befriede Europa fra nazisterne, det var ikke danskerne.«