Det tager kun et kvarter at køre fra Høje-Taastrup til Brøndby. Men på nogle områder, er der en verden til forskel.

De to forstadskommuner til København kan ellers godt minde om hinanden. De har begge masser af socialt boligbyggeri, og derfor også mange udlændinge og kontanthjælpsmodtagere.

Men kigger man lidt nærmere, er der alligevel stor forskel.

I Høje-Taastrup er hver anden kontanthjælpsmodtager klar til at tage et job. I Brøndby er det kun hver femte, der er jobparat. Og sådan er der store udsving på jobparatheden i alle landets kommuner, viser nye tal fra Dansk Arbejdsgiverforening. Det sker samtidig med at regeringen lancerer et kontanthjælpsloft for at presse flere i arbejde.

Kontanthjælpsmodtagere bliver af kommunerne inddelt i to kategorier: Jobparat og aktivitetsparat.

Jobparate kontanthjælpsmodtagere skal stå til rådighed for arbejde og aktivt søge job, mens de aktivitetsparate er vurderet til ikke at være i stand til at påtage sig et arbejde uden indsats fra kommunen. Gennemsnitligt er kun hver fjerde kontanthjælpsmodtager kategoriseret som jobparat.
Høje-Tåstrup er den kommune i landet med størst andel af jobparate kontanthjælpsmodtagere. Her skal 50 pct. af alle kontanthjælpsmodtagere stå til rådighed for arbejdsmarkedet.

»Det handler meget om tilgangen til det. Vi forventer, at borgeren selv tager ansvar, og selv er opmærksom på vedkommendes udfordringer,« siger Høje-Taastrups borgmester Michael Ziegler (K).

»Der er jo også folk, der er i job, som har misbrugsproblemer eller skal ofte til lægen. Men hvis man fokuserer på, at man har udfordringer og skavanker, så kan man også godt håndtere det selv om man er i job.«

Men presser I syge i arbejde?

»Det er ikke min oplevelse. Høje-Taastrup og Brøndby er relativt ens. Jeg vil ikke gøre mig til dommer over hvad de gør i Brøndby, men der er jo en gråzone, og der er der en forskel i tilgang. Vi tror på, at folk kan selv. Det betyder ikke nødvendigvis, at vi presser folk. Og det vi gør, pynter i øvrigt ikke på vores statistikker. Det får det jo faktisk til at se ud som om vi har flere ledige. Hvis vi puttede flere over som aktivitetsparate, ville vores ledighedstal automatisk falde.«

Brøndbys borgmester Ib Terp (S) siger:

»Vi har Danmarksrekord i socialt boligbyggeri. Der er måske også en forskel på befolkningssammenhæng. Vi har flere indvandrere end Høje Taastrup, og de er de sidste der kommer i arbejde. Men vi har også sat penge af på budgettet og vi håber, vi kan få flere over i de jobparates rækker.«

Hvis nu folk overhovedet ikke kan arbejde, hvorfor er de så ikke på førtidspension?

»Nu er det jo nærmest forbudt at sende nogen på førtidspension hvis de er under 40, Der kom jo en kontanthjælpsreform, der strammede meget op på det. Men vi er måske mere realistiske i vores vurdering. I Høje Taastrup kan de jo vælge at sige, de er jobparate, men det er ikke sikkert, de er det. Vi kan heller ikke lide at vende folk i døren og sige, de bare kan gå i hundene. Så er de i hvert fald tabt for tid og evighed.«

Det betyder også noget for arbejdsløshedstatistikken, for hvis man siger at flere ikke er jobparate, så får man automatisk et lavere ledighedstal?

»Ja, det er korrekt. Så det er et spørgsmål om, hvilken statistik man helst vil stå i,« siger Ib Terp.