»Er det dig der er borgmesteren?« lyder det med en hård stemme.

Peter Rahbæk Juel kigger over mod de to bandemedlemmer, der er på vej over mod Circle K tanken, hvor han står sammen med et kamerahold fra TV2.

»Ja,« siger han bekræftende.

Det er i slutningen af marts, mørket er ved at falde på, og Peter Rahbæk Juel har sagt ja til at kommentere forhandlingerne om en ny bandepakke i et live-indslag. TV2-folkene ville gerne have ham stillet op lige foran Black Armys klubhus, men det syntes han alligevel var for meget. Derfor står de nu på tanken på den anden side af vejen.

Men det bliver også hurtigt opdaget inde i klubhuset, og inden længe begynder bandemedlemmer at køre rundt om tanken i deres biler. Så kommer de to mand gående mod ham og forhører sig om han er borgmesteren.

»Du må godt være her. Vi vil bare lige give dig hånden,« siger en af dem.

Peter Rahbæk Juel står med hænderne i lommen.

»Nej. Jeg bryder mig ikke om det, I laver, så jeg vil ikke give hånd,« siger han roligt.

Black Army har siden 2013 plaget Odense med narkohandel, hashhandel, afprsning, vold og trusler
Black Army har siden 2013 plaget Odense med narkohandel, hashhandel, afprsning, vold og trusler Foto: Yilmaz Polat
Vis mere

Nu springer tre andre ud af en bil. De er helt oppe og køre.

»Borgmesteren vil ikke give hånd til Black Army,« lyder det vredt fra en af dem.

»Du skal ikke spille smart,« siger en anden, mens en tredje begynder at filme med en mobiltelefon.

Borgmesteren og en medarbejder står presset op af borgmesterens bil, mens 8-10 bandemedlemmer maser sog ind på dem.

Peter Rahbæk Juel er mere vred end bange. Men han når også at tænke, at nu er det Black Army, der bestemmer, hvordan det her ender.

»Nå, men øh, vi har en aftale, så vi må køre nu,« lyder det kvikt fra medarbejderen.

»Ha' en god aften,« siger borgmesteren mens han smyger sig ind i bilen.

To dage efter inviterer Fyns politi ham til møde om sagen, som de tager særdeles alvorligt, og siden har Peter Rahbæk Juel haft livvagter døgnet rundt, også foran hjemmet hvor han bor med sin kone og to sønner på 11 og 4 år. Det er prisen for at sige banderne midt imod i dagens Danmark.

»Jeg var egentlig mest bekymret for journalisterne, for dem har banderne før været intimiderende overfor, og opført sig som om, de ville køre dem ned, når de laver indslag på Bøgetorvet i Vollsmose, hvor banderne tror, det er dem, der bestemmer. Men det er jo også helt absurd, at de står der og byder mig velkommen til tankstationen, som om det er deres område. Black Army har en helt forskruet opfattelse af sig selv. De bestemmer ikke en skid,« siger Peter Rahbæk Juel.

»Jeg har fuld opbakning på hjemmefronten. Vi siger fandme nej. Begynder vi at bakke på det her så er det lykkedes Black Army at presse byens borgmester, og det kan vi ikke acceptere. Der er ingen anden vej end end at holde fortet,« tilføjer han.

Peter Rahbæk Juhl overtog i januar borgmesterposten fra partifællen Anker Boye, der gik på pension, og han vidste med det samme at Black Army-banden, der opstod i Vollsmose i 2013 og rivalerne i Hells Angels viller blive en af hans store udfordringer.

»Jeg vidste, at Black Army havde taget til i styrke. De var ved at presse Hells Angels ud af byen, og skabe et monopol på hashsalg, narkokriminalitet, afpresning, vold og anden kriminalitet,« siger Peter Rahbæk Juel.

Allerede i den første uge som borgmester holdt han møde med politiledelsen om sagen, og ikke længe efter forsøgte Black Army at afpresse fem tatovører i Odense,

»Tatovørerne ringede til mig. Jeg talte med dem, og jeg kunne se, at de var pissebange. Heldigvis fik brancheformanden dem hurtigt samlet, så de ikke bare smuttede i alle retninger i panik. Jeg var bange for at de skulle vakle. For hvis de gjorde det, havde banderne vundet og vejen var banet for at afpresse butikker helt op i bymidten. Fire tatovører gik med op til politiet, en endte med at anmelde. Tatovørerne skal vide, at når de havner i pressede situationer, står de ikke alene. Vi har stået skulder ved skulder med tatovørerne, og nu skal tre bandemedlemmer i fængsel i otte, syv og seks måneder for afpresning. Vi skal have gjort noget ved den organiserede kriminalitet, men for at vi kan gøre det kræver det, at folk har mod til at anmelde sagerne,« siger Peter Rahbæk Juel.

Det næste, der skete var, at han blev ringet op af en kontaktperson for de udsatte og hjemløse. Det viste sig, at Black Army tvinger stofmisbrugere til at pushe stoffer for dem. De udser sig bevidst narkomaner, der er i metadonbehandling og inde i en stabil periode, og de havde allerede presset 30-40 udsatte til at arbejde for dem. Men nogle sagde nej, og det kom til at koste dem dyrt.

»En kvinde sagde nej, men fik at vide, at hun så skyldte dem penge. Det ignorerede hun, men det endte med at bandemedlemmerne mødte op i hendes hjem, tævede hende og stjal hendes nøgler. En anden blev gennemtævet i en park og fik stjålet sine penge. Det er en beskidt koncern, de driver og en bestialsk forretningsmodel at true de allermest svage og udsatte. Det gør mig simpelthen rasende.«

Han arbejder målrettet på at få lukket klubhusene for både Black Army og Hells Angels. Socialdemokratiets retsordfører Trine Bramsen er valgt i Odense, og via hende Peter Rahbæk Juel også haft indflydelse på den bandepakke der blev vedtaget for nylig.

»Begge klubhuse ligger i almindelige boligområder, det ene 200 meter fra en børnehave. Og der har bæet en episode, hvor Black Army skød på en højtplaceret tysk Hells Angels-rocker under en fest.. Det startede en mindre krig sidste efterår. Og jeg er ikke interesseret i, at der sidder en eller anden knold bagpå en motorcykel  med et halvautomatisk skydevåben,. han ikke har forstand på at betjene og skyder vildt omkring sig. Uskyldige kan blive fanget i krydsilden.«

»Det er også et problem, at klubhusene tiltrækker unge som ikke er bandemedlemmer, men bare er et rodløst sted i deres liv. Det er en skidt udvikling hvis de ser rockerne som rollemodeller. Jeg har bedt alle forvaltninger kigge bandepakken grundigt igennem og finde ud af hvordan vi kan bruge den til at stresse banderne og lukke deres huse hurtigst muligt, når lovgivningen er på plads.«

Siden tatovørsagen er 14 bandemedlemmer blevet anholdt.

Peter Rahbæk Juels råd til andre borgemstre lyder:

»Lad for Guds skyld ikke som ingenting. Der skal gribes ind overfor banderne. Ellers tror de, at det er dem, der bestemmer.«