Med Venstre i spidsen kræver de borgerlige partier, at regeringen med det samme vedtager en række stramninger for at forhindre unge danskere i at drage i krig i Syrien.

Der må ikke gå én eneste skattekrone i offentlige ydelser til unge, som rejser fra Danmark til Syrien for at kæmpe i landets blodige borgerkrig. Sådan lyder ét konkret forslag ud af en række, som Venstre nu på det kraftigste anmoder justitsminister Karen Hækkerup (S) om at overveje i kampen mod terrortruslen fra hjemvendte Syrien-krigere. Det skriver Berlingske.

Opfordringen kommer som en reaktion på, at norsk politi torsdag kunne fortælle, at en ekstrem gruppe med tilknytning til Syrien planlægger et terrorangreb i Norge en af de nærmeste dage.

»Meldingerne fra Norge er et alvorligt vink med en vognstang om, at den terrortrussel, som herboende unge danskere, der tager til Syrien, udgør, er et ekstremt alvorligt problem, som vi er nødt til at handle på her og nu,« siger Venstres retsordfører, Karsten Lauritzen (V).

Han foreslår derfor en række initiativer, der skal forhindre danske statsborgere i at drage til Syrien for at kæmpe og straffe dem, der allerede har gjort det.

Blandt andet foreslår han, at relevante myndigheder gennemgår forholdene for de cirka 100 herboende unge, der ifølge Politiets Efterretningstjeneste (PET) er rejst til Syrien, med det formål at stoppe alle former for offentlige udbetalinger, som de pågældende eventuelt stadig modtager – eksempelvis SU eller førtidspension.

»Vi bliver nødt til at være helt sikre på, at danske skattekroner på ingen måde går til en fanatisk og religiøs kamp i Syrien,« siger han med opbakning fra både Liberal Alliance og de Konservative.

»I det omfang, at der er nogle af disse jihadister, som modtager offentlige ydelser, så skal kassen selvfølgelig smækkes i. Ingen tvivl om det,« siger Liberal Alliances retsordfører, Simon Emil Ammitzbøll (LA).

»Når man får SU, er det jo, fordi man er studerende i Danmark, og ikke fordi man skal rende rundt og være hellig kriger i Syrien. Så det er selvfølgelig meget interessant at få undersøgt, så vi er helt sikre på, at den danske stat ikke betaler dem for at tage derned,« istemmer den konservative retsordfører, Tom Behnke (K).

Venstre kræver også af justitsministeren, at hun afprøver, om Syrien-krigerne kan straffes efter terrorparagrafferne. Og hvis det viser sig svært, er partiet klar til at stramme lovgivningen for at forhindre unge, der har været i Syrien, i at rejse ind i Danmark igen.

»En del af dem er ikke statsborgere, men er flygtninge eller familiesammenførte. Og i dag kan man misligholde sit opholdsgrundlag, hvis man rejser ud uden tilladelse i mere end et halvt år. Derfor vil Venstre gennemgå samtlige sager, og er der nogen, vi kan nægte indrejse i Danmark, skal vi gøre det,« siger Karsten Lauritzen.

De tre borgerlige partier kritiserer alle som én regeringen for slet ikke at have gjort nok for at håndtere den potentielle sikkerhedstrussel, som de afrejste Syrien-krigere kan udgøre. Men det passer ikke, lyder det fra Socialdemokraternes retsordfører, Trine Bramsen (S).

»Vi ser med stor alvor på situationen i Norge, vi har sat massivt ind med forebyggelse, og PET overvåger de relevante personer massivt. Venstres forslag gør ikke risikoen for terror mindre i Danmark. Det afgørende er, at det, vi beslutter, har effekt. Og derfor har vi sagt til PET, at hvis der er brug for yderligere beføjelser, så stiller vi dem til rådighed. Men det her er altså ikke en konkurrence om at foreslå nye tiltag,« siger hun.

PET oplyste torsdag, at man følger situationen i Norge tæt, men at vurderingen af terrortruslen mod Danmark indtil videre er uændret.