Hvis vi skal undgå, at unge som 15-årige allerede er hårdkogte kriminelle, er en særskilt ungdomsforsorg og en sænkelse af den kriminelle lavalder vejen frem, mener Venstre og de Konservative.

Opret en særskilt ungdomskriminalforsorg, indfør en særlig ungdomsdomstol og sænk den kriminelle lavalder til 14 år. Det er nødvendige tiltag, hvis vi skal undgå, at unge allerede som 15-årige har en lang række kriminelle forhold bag sig, mener Venstre og de Konservative.

»Et af problemerne med det system, vi har bygget op, er, at når en ung kriminel kommer på en sikret institution, så er det ikke vejen ud af kriminalitet, men vejen videre ind i en kriminel løbebane. Det foreslår vi at gøre op med ved at lave en særskilt ungdomskriminalforsorg, der skal tage sig af de unge, og en ungdomsdomstol, der skal sikre både mere retssikkerhed for de unge, men også mere konsekvens i forhold til den kriminalitet, de har begået,« siger Venstres retsordfører, Karsten Lauritzen (V).

Udmeldingen kommer i forbindelse med, at regeringen i den kommende uge præsenterer en ny strategi for ungdomskriminalitet. Ifølge Jyllands-Posten fokuserer strategien på, at der går for lang tid fra, den unge overtræder loven, til vedkommende bliver straffet for det.

Men hvis en ny strategi skal hjælpe, kræver det, at den også indeholder en sænkelse af den kriminelle lavalder, mener Lauritzen.

»De unge, der har mange kriminelle forhold bag sig som 15-årige, det er jo dem, der begynder tidligt. Så hvis man ønsker at gribe ind over for dem, er det nødvendigt at sænke den kriminelle lavalder til 14 år. De skal opleve, at deres kriminalitet har en konsekvens,« siger han.

Karsten Lauritzen bakkes op af de Konservatives retsordfører, Mai Mercado (K).

»Fra borgerlig side ønsker vi at indføre en ungdomsdomstol, der er gearet til at kunne håndtere sager om unge helt ned i 12-års alderen. Det er vigtigt at sige, at der er ikke tale om, at 12-årige skal i fængsel, men det skal være sådan, at begår man alvorlig kriminalitet, så skal det også have en konsekvens - også selv om man er under 15 år,« siger hun.

»Lige nu kan vi ikke rigtigt gøre noget ved de helt unge, men det kan vi, hvis vi får en ungdomsdomstol, sådan at de kan blive idømt passende sanktioner,« tilføjer Mai Mercado.

Nye tal fra Justitsministeriet viser, at der siden 2006 har været store årlige fald i kriminaliteten blandt børn og unge. Fra 2007 til 2013 udgjorde de årlige fald i de 10-17-åriges kriminalitet mere end fem procent, mens faldet i 2014 var på tre procent.