Syv af ni partier stemmer for ordning, så borgere kan få fremsat borgerdrevne forslag i Folketinget.

København: Det bryder med grundloven, og borgerne har i dag mulighed for at skabe kontakt og få indflydelse hos landets folketingspolitikere som aldrig før. For eksempel via sociale medier.

Sådan lyder det fra Venstre og Socialdemokraterne, som er imod et beslutningsforslag om borgerdrevne forslag i Folketinget. På den front står de to partier alene.

Et flertal bestående af Dansk Folkeparti, Enhedslisten, Liberal Alliance, Alternativet, De Radikale, SF og De Konservative mener noget andet.

De syv partier bakker op om beslutningsforslaget, som indebærer, at Folketinget skal indføre en ordning, så borgere har ret til at få fremsat, behandlet og stemt om borgerdrevne forslag i Folketinget.

Et borgerdrevet forslag er konkrete beslutningsforslag, som har indsamlet underskrifter fra mindst 50.000 borgere, der støtter forslaget, og som har stemmeret til Folketinget.

Men en sådan ordning vil bryde med grundloven og det repræsentative demokrati, mener justitsminister Søren Pind (V).

- Det er vanskeligt at se, hvordan den forslåede ordning skulle være i overensstemmelse med grundloven, når det af beslutningsforslagets ordlyd fremgår, at det handler om en ret, at borgerdrevne forslag fremsættes i Folketinget.

- Det er i dag allerede borgerne, som sætter rammerne for de politiske beslutninger, siger Pind.

/ritzau/