Selv med bopæl i Danmark kan det have store personlige konsekvenser at skrive kritiske historier om den tyrkiske præsident Erdogan. Det fortæller den 65-årige Ünsal Türan, som BT møder i en kælder på en skjult adresse.

»Jeg kommer aldrig mere til Tyrkiet. Så længe regeringen er ved magten, så rejser jeg aldrig til Tyrkiet. Aldrig. Aldrig,« siger han.

Væggene i det lavloftede og tætpakkede kælderrum er plastret til med billeder af kendte og kongelige, som står arm i arm med Unsal Turan. På et bord står en stribe journalistpriser og gulnede avisudklip i rammer.

»Det gør mig trist. Jeg elsker mit land. Jeg har dækket alt fra ekstremister til radikale terrororganisationer. Nu bliver jeg stemplet som landsforræder. Det er det værste, man kan opleve,« siger Ünsal Turan.

Den lange journalistiske karriere har givet Unsal Türan mange store oplevelser. På et af billederne på væggen, står han sammen med den verdensberømte nu tidligere sværvægtsbokser Mike Tyson. På et andet står han smilende ved siden af dronning Margrethe. Sådan bliver det ved.

Unsal Türan husker særligt én oplevelse. Da han i 1974 mødte Danmarks forhenværende og nu afdøde statsminister Anker Jørgensen (S) første gang. Et skæbnesvangert møde, der fik ham til at flytte til Danmark.

Egentligt var han blot taget på ferie i Danmark for at besøge sine svigerforældre, da en tyrkisk tolk inviterede ham til en Socialdemokratisk fest, hvor Anker Jørgensen skulle deltage. Billederne i hukommelsen fra den festaften står den dag i dag stadig knivskarpt.

»Jeg stod på terrassen, og jeg kunne høre folk i salen begyndte at klappe og råbe Anker, Anker, Anker. Jeg spurgte, hvornår kommer statsministeren? Jeg fik at vide, han kom gående nu. Jeg spurgte hvor? Jeg forventede, at han ville være omgivet af en masse politi - ligesom i Tyrkiet. Men Anker kom bare gående på fortovet sammen med sin kone.«

»Jeg tænkte, det må være det her Socialdemokratiske system i Danmark.«

Turan uddyber, at Anker Jørgensen senere under festen kom og satte sig ved hans bord. Efterfølgende dansede han med Anker Jørgensens kone Ingrid. Det var hans første dans i Danmark.

»Det ville aldrig ske i Tyrkiet. Det var mit første indtryk af Danmark. Det var meget uformelt. Det gjorde mig så glad,« fortæller Ünsal Turan.

Siden har den tyrkiske journalist fra dansk adresse blandt andet arbejdet som korrespondent for den tyrkiske million-avis Hürriyet og for den tyrkiske udgave af CNN.

Ifølge Ünsal Turan har han lavet kritisk journalistik, uanset om historierne handlede om Gülen-bevægelsen, det tyrkiske arbejderparti PKK eller det nuværende regeringsparti, Retfærdigheds- og Udviklingspartiet AKP.

Og det har ikke været uden omkostninger.

For nyligt flyttede han fra hjemmet i Virum til en hemmelig adresse. Det skete efter vedvarende chikane, som Ünsal Turan oplevede som trusler fra AKP-tilhængere i Danmark.

»Det blev sparket på min dør kl. 2 om natten. Da jeg gik ud, var de løbet deres vej. Telefonen ringede også ofte midt om natten fra hemmeligt nummer.«

Ünsal Turan fortæller, at han også fået konkrete trusler fra det, han betegner som AKP-folk.

»For eksempel skrev en til mig på Facebook, at de vil hugge min hals med en økse,« fortæller Ünsal Turan.

Den tyrkiske journalist vurderer, at han har modtaget 50 trusler i løbet af de seneste to år. Han fortæller, at de mange trusler begyndte for tre år siden, hvor han skrev kritisk om Erdogan i en fast kronik på Hürriyets netavis.

»Jeg beskyldte Erdogan for at være en dårlig politiker, der slet ikke burde være præsident. Det har gjort mig til landsforræder,« lyder hans vurdering i dag.

Ünsal Turan fik efterfølgende besked på at skrive mere regeringsvenligt af sin arbejdsgiver. Da han afviste dette, blev han i stedet forflyttet til Hürriyets nyhedsbureau. Her blev han fyret efter et dramatisk optrin på den tyrkiske ambassade i København, hvor han dækkede det tyrkiske parlamentsvalg i 2015.

Ünsal Turan fortæller, at han opdagede, at en af valgobservatørene ved ambassaden var en herboende tyrker, der tidligere var dømt for bedrageri samt medlem af AKP.

Da han fortalte det til ambassaden, blev han overfuset og spyttet i ansigtet af valgobservatøren.

Sagen ramte de danske medier, og Dansk Journalistforbund var efterfølgende ude at fordømme overfaldet.

For nylig kom det frem, at en række fremtrædende tyrkere i Danmark er overbeviste om, at de står på en sort liste og vil blive fængslet i Tyrkiet og sigtet for landsforræderi. Siden har den tyrkiske ambassade i Danmark afvist, at der findes sådan en liste over Erdogan-kritiske tyrkere, men ifølge Unsal Turan eksisterer listen.

»Jeg er ligesom mange andre fra Danmark på listen. Det ved jeg fra kilder i politiet og hos AKP i Tyrkiet,« siger Ünsal Turan.

Han fremviser en besked, han har fået fra en tyrkisk politibetjent. Ifølge Ünsal Turan står der på tyrkisk, at han vil blive arresteret, hvis han rejser til Tyrkiet.

Han viser også en artikel frem fra den 14. november i den tyrkiske avis AKÍT. Her er Ünsal Turan blevet fotograferet sammen med den tyrkiske ambassadør i forbindelse med Republikkens dag, en tyrkisk nationalfest.
I artiklen bliver ambassadøren kaldt en landsforræder, fordi han har inviteret mig med til festen, forklarer Ünsal Turan.

»Hvor har avisen fået billedet fra? Og hvordan kan de vide, at jeg var med til festen? Det er fordi, der er nogle i Danmark, som tager et billede og anmelder mig.«

»Alle dem, der er mod Erdogan og hans parti, også dem, der kritiserer deres handlinger i Tyrkiet på de sociale medier, står på listen og bliver registreret, hvis de kommer til Tyrkiet.«