En regulær bombe under finansminister Kristian Jensen (V) og hans chancer for at blive ny formand for Venstre efter Lars Løkke Rasmussen.

Det er det, der tegner sig efter, at flere og flere nu efterlyser en kulegravning af hvem, der vidste hvad i Skatteministeriet de seneste 12 år, og hvem, der bærer ansvaret for, at Skat må opgive at inddrive 80 mia kr. Samtidig overvejer flere i Venstres folketingsgruppe ifølge BTs kilder nu at opfordre til en undersøgelse.

»Jeg tror, det kan være en fordel for Kristian Jensen, hvis alt oprulles hurtigst muligt, fordi det så vil vise sig, at de fleste fejl er begået den røde regerings tid under Helle Thorning-Schmidt,« siger en Venstre-kilde til BT.

Ni ministre fra V, S, SF og R har haft ansvaret for Skat de seneste 12 år. I den periode har udenlandske kriminelle lænset skat for 12,3 mia., ejendomsvurderingsystemet er brudt sammen, og danskernes gæld til Skat er eksploderet fra 50 til 100 mia. kr. Samtidig er 5.000 stillinger i Skat blevet nedlagt, og IT-systemet EFI er blevet kasseret.

Det har længe stået klart, at alle skatteministre siden 2004 har andel i den gigantiske fiasko, men hidtil har en form for borgfred forhindret, at partierne angreb hinanden. I september 2015 iværksatte V-regeringen en oprydningsplan og tilbød alle partier undtagen Enhedslisten og Alternativet plads i en følgegruppe. Ifølge kilder i Venstre var det underforstået, at man skulle se fremad og undlade at skyde på tidligere skatteministre.

Borgfreden dog blevet ødelagt af, at Socialdemokraternes formand Mette Frederiksen brugte dele af sin 1. maj tale til at skyde på Kristian Jensen, og at det blev fulgt op i dagene efter af S-finansordfører Jesper Petersen. Og ifølge BTs oplysninger overvejer en række medlemmer af Venstres gruppe at opfordre til en undersøgelse af sagen på Venstres gruppemøde på tirsdag, selv om det ligger i luften at, at det er bedst at lade være.

Tidligere forsvarsminister Carl Holst (V) har allerede krævet en undersøgelse, og ifølge BTs kilder er en håndfuld andre Venstre-folk enige, selv om de helst havde holdt diskussionen internt.

Kristian Jensen er den, der har været skatteminister længst - nemlig fra 2004-10, og BTs politiske kommentator Søs Marie Serup vurderer, at sagen er potentielt meget farlig for ham.

»Hvis der kommer en kulegravning, kan det blive meget farligt for Kristian Jensen. Et af de farligste rovdyr, man kan have i hælene som toppolitker, er ens egen fortid. Det er særlig giftigt, fordi problemerne omkring Skat har enorm folkelig gennemslagskraft, og derfor vil det selvfølgeig være meget interessant, hvilke beslutninger, Kristian Jensen har truffet,« siger hun

Han står jo til at blive ny formand for Venstre - kan problemerne i Skat forpurre det?

»Alle sager, der er så farlige som denne her potentielt er for Kristian Jensen, kan få betydning for ens politiske karriere. Hvis han snubler foran målstregen, så kan det være enden på det hele for ham,« siger Søs Marie Serup.

Kristian Jensen og hans støtter vandt en stor sejr med dannelsen af VLAK-regeringen. Men ifølge de anonyme medlemmer af Venstres gruppe, BT har talt med, er der ikke tale om en hævnaktion fra gamle Løkke-støtter. En anden mulighed er imidlertid at Kristian Jensen kan blive belastet i flere år, før en kulegravning måtte være nået yil et resuktat. Det tager typisk tre-ni år.

I Finansministeriet prøver de i øjeblikket at danne sig et overblik over, hvor mange interne undersøgelser, der allerede er i gang i Skat. Det er temmelig mange.

EFI blev indført at Kristian Jensen i 2005. I 2007 var det stadig ikke klar til brug, men Finansministeriet forlangte, at medarbejdere skulle afskediges, fordi der ikke ville være brug for så mange medarbejdere med et effektivt it-system. I 2009 virkede systemet stadig ikke, og restancer af gæld var vokset til 67 mia.

Systemet skabte store problemer, da det blev sat igang i 2013 - det genererede ikke forældelse, det skrev forkerte datoer, det kunne ikke opsummere saldi, og det kunne ikke finde ud af, hvad en borger eller en virksomheder skyldte.

»Ansvaret er rimeligt let at placere . Finansministeriet har barberet og barberet i den offentlige sektor. Og der er  kun en skatteminister der har siddet væsentligt længere end de andre. Det er Kristian Jensen,« Jsiger ørn Rise,  formand for Skats medarbejdere i Dansk Told & Skatteforbund

Enhedslisten og Alternativet vil fremsætte et beslutningsforslag om at nedsætte en kommissionsdomstol til at undersøge skandalerne i Skat.

»Uduelige politikere fra skiftende regeringer har ladet milliarderne fosse ud af statskassen. Hvis ikke vi skulle undersøge disse skandaler med en kommissionsundersøgelse, hvornår så,« siger Enhedslistens politiske ordfører Pernille Skipper.

TIDSLINJE

Ni ministre på 12 år har haft ansvaret, mens skandalerne er rullet ind over Skat. Det automatiske inddrivelsessystem EFI blev oprindeligt indført i 2006 under Kristian
Jensen (V), men først reelt sat i gang i 2013 under Holger K.Nielsen (SF

Professor: Kulegrav Skat

Ansvaret for at formøble 80 mia. i Skat bør placeres, siger professor.

Skat bør kulegraves, så vi kan komme til bunds i hvem, der tog de beslutninger, der førte til, at Skat må opgive at inddrive 80 mia. kr fra danske virksomheder og enkeltpersoner.

Det siger David Dreyer Lassen, der er professor phd., og ekspert i ofentlig økonomi.

»Jeg tror, mange føler et behov for en undersøgelse af, hvad der er sket, hvem der tog de vigtige beslutninger, og hvor langt det går tilbage,« siger han.

»Skat skar ned på medarbejdere, og høstede effektiviseringsgevinsterne på forhånd i forventning om, at EFI kom op at køre de næste to-tre år, og det gjorde det så ikke. Befolkningen har et rimeligt krav på at få at vide, hvem har vidst hvad - blandt skattedirektører, departementschefer og ministre. En formel kommission kan være en mulighed, men det er vel op til politikerne selv at finde ud af, hvad der er den bedste måde at gøre det på.«

»Vi kommer til at se en massiv digitalisering og effektivisering af den offentlige sektor i de kommende år. Og Skat er en interessant case for, hvordan vi ikke skal gøre en anden gang. Regel nr. 1 bør nok være, at vi skal vente med at afskedige folk, til vi er sikre på, at vi har et system, der er oppe at køre,« siger David Dreyer Lassen.

Jørn Rise, der er formand for Skats medarbejdere i Dansk Told & Skatteforbund, bekræfter, at Skat nedbemandede med tusindvis af medarbejdere før man var sikre på, at EFI virkede.

»Man hyrede et konsulentfirma, der skulle vurdere, om ikke gevinsten kunne tages hjem nu, og det sagde de at man sagtens kunne. Men EFI smadrede alt, så alle sager skulle vurderes en efter en. Kommissionsundersøgelser er gode nok, hvis der bliver talt sandt, men hvis de står og blafrer, får man ikke meget ud af det,« siger Jørn Rise.