Den tidligere justitsminister Morten Bødskov, der ifølge flere kommentatorer er statsministerens bedste bud på en EU-kommissær, vil have retsforbeholdet til folkeafstemning.

Socialdemokraternes EU-ordfører, Morten Bødskov (S), frygter, at Danmark er ved at blive Europas svage led i kampen mod kriminalitet.

Og det skal forhindres ved få afskaffet det danske retsforbehold hurtigst muligt ved en folkeafstemning, så Danmark også fremover kan få fuldt udbytte af det europæiske politisamarbejde, Europol.

»Lige nu har vi eksempelvis store udfordringer med omrejsende indbrudsbander. Danmarks deltagelse i kampen mod dem vil blive svækket, hvis vi skal forlade Europol. Det samme gælder indsatsen mod menneskehandel, cyberkriminalitet, rocker- og bandekriminalitet og internationale pædofiliringe blot for at nævne nogle af de senere års store indsatsområder,« skriver Morten Bødskov i en SMS til Berlingske Nyhedsbureau.

Sammen med den tidligere formand for Europabevægelsen, Erik Boel, lister den tidligere justitsminister i en kronik på B.dk en række argumenter op for, hvorfor Danmark vil have mest gavn af at afskaffe forbeholdet. Og hvorfor det skal afskaffes via en folkeafstemning.

»Det er forståeligt, at de andre lande finder det modstridende at fastholde et forbehold og så alligevel bede om særaftaler bagefter. Hertil kommer, at parallelaftaler ikke giver Danmark indflydelse på udviklingen på de enkelte områder. En parallelaftale betyder blot, at vi må acceptere de andres arbejde. Det kunne jo godt være, at vi havde en god idé, der skulle kæmpes for. Den mulighed får vi ikke med en parallelaftale. Det er »take it or leave it«,« skriver de to i kronikken, hvor de konkluderer og opfordrer:

»Faktisk er det kun de kriminelle, der glæder sig over forbeholdet - så lad os få den folkeafstemning så hurtigt som muligt. Danmark skal ikke være det svage led i kampen mod grænseoverskridende kriminalitet.«

Morten Bødskov blev i december 2013 fyret som justitsminister, efter han sammen med den daværende formand for Retsudvalget, Anne Baastrup (SF), gav Folketinget en forkert begrundelse for, hvorfor udvalgets tur til Christiania blev aflyst.

Kort efter blev Morten Bødskov udnævnt til Socialdemokraternes EU-ordfører, hvilket startede spekulationer om, hvorvidt statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) var ved at køre ham i stilling til en post som EU-kommissær. Det afviser Morten Bødskov dog.

»Jeg er ikke kandidat til en kommissærpost. Jeg er kandidat ét sted, det er i Rødovre-kredsen. Dem håber jeg at få lov til at repræsentere i Folketinget mange år frem,« fastslår EU-ordføreren.