Må ikke komme til julefrokosten

Der er kolleger, der ikke hilser på ham. Og han må ikke længere deltage i hverken fiskeklubben, julefrokosten eller den fælles gavekasse i virksomheden.

Men 46-årige Bo Hjelmager holder fast ved sin beslutning om at melde sig ud af Dansk Metal og ind i Kristelig Fagbevægelse.

Bo Hjelmager er smed på en maskinstation i Aarhus, hvor der er et par hundrede mennesker ansat. En typisk LO-arbejdsplads, hvor alle andre end Bo er medlemmer af Dansk Metal eller 3F.

- Vi var en 5-7 stykker, som meldte os ud i 2011. Kort efter blev jeg hentet til ’kammeratlig samtale’ med min daværende tillidsrepræsentant. Han ville høre, hvorfor jeg havde meldt mig ud, fortæller Bo Hjelmager.

Forklaringen var, at han synes Dansk Metal var blevet for dyre og at han fik for lidt for pengene. Han havde betalt til fagforeningen i 28 år og haft lyst til at vælge Kristelig Fagbevægelse siden muligheden kom i 2006. Men i 2011 gjorde han alvor af det.

- Tillidsrepræsentanten forklarede mig, at hvis jeg ville blive i Krifa, så var han nødt til at stille sig op i kantinen og fortælle det til alle andre ansatte at jeg ikke var med i fællesskabet. Da blev presset for hårdt for mig, og det var meget ubehageligt. Han sad med alle papirerne parat, så det nemmeste var, at jeg meldte mig ind igen. Det var først næste dag, jeg blev vred over det. Så satte jeg mig ned og meldte mig over i Krifa igen, siger Bo Hjelmager.

Det fik Metal Aarhus til at møde op på arbejdspladsen og bede om et møde med firmaets ledelse. Men ledelsen fortalte Dansk Metal, at man hverken ville eller kunne blande sig i, hvor medarbejderne var organiseret. Efter et stykke tid mødte kollegerne op med badges, hvor der stod: ’Jeg er medlem af den rigtige fagforening’. Fiskeklubben blev kun ’for medlemmer af LO-fagforeninger’, og det samme blev julefrokosten.

- Vi tilbød at betale for vores deltagelse, men vi var ikke velkomne, fik vi at vide. I dag er de 5-6 andre kolleger tilbage i Dansk Metal. Det psykiske pres blev for hårdt. Men Bo Hjelmager holder fast, for også her gør troen ham stærk, fortæller han.

- Jeg er sikker på, at når de 15-20 medlemmer om få år går på efterløn, så får mange flere mod til at melde sig ud af LO-forbundene på vores arbejdsplads. Flere siger, de vil, men at de ikke tør i dag, siger Bo Hjelmager.

Kristelig Fagbevægelse har i gennemsnit en henvendelse om ugen, hvor en lønmodtager føler sig chikaneret, fordi vedkommende har meldt sig ud af en LO-organisation. Deres undersøgelse viser, at 13 procent af alle lønmodtagere føler sig presset eller chikaneret på arbejdspladsen, fordi de har valgt fællesskabet fra i de traditionelle fagforeninger.

Men fagforeningers krav om at lønmodtagere skal være medlem af en bestemt fagforening er ulovlig, og det blev den allerede i 2006, fortæller Povl-Christian Jensen, vicedirektør i DA.

- Før afskaffelsen af eksklusivretten var det sådan, at der på nogle virksomheder var særlige overenskomstaftaler, som betød, at blev man ansat på virksomheden, så skulle man også være medlem af fagforeningen. Eksklusivretten blev afskaffet i 2006. 3F, eller andre forbund, kan altså ikke længere stille krav om, at de ansatte skal være medlem af deres forening, siger Povl-Christian Jensen.

HAR DU SELV OPLEVET NOGET LIGNENDE, HØRER VI GERNE FRA DIG. Skriv til isk@bt.dk eller deltag i debatten nedenfor