Regeringen ville med den såkaldte akutjobordning skabe 12.500 akutjob. Men blot 321 langtidsledige er blevet ansat i et akutjob, viser nye tal fra arbejdsløshedskasserne.

Regeringen bebudede i 2012, at 12.500 langtidsledige kunne få et såkaldt akutjob. Men i realiteten er blot 321 blevet ansat i et akutjob. Det viser tal fra arbejdsløshedskasserne, som administrerer akutjobordningen, skriver Politiken.

Akutjobordningen, der løber til udgangen af juni i år, blev lanceret som en løsning for de langtidsledige, der risikerede at miste dagpengene med dagpengereformen. Kommunernes Landsforening (KL), Danske Regioner og Dansk Arbejdsgiverforening skulle efter aftale med regeringen skaffe de mange akutjob, som arbejdsgiverne blev lovet kontant belønning for at oprette.

Præmien er 12.500 kroner, hvis ansættelsen varer mindst seks måneder, og 25.000 kroner, hvis ansættelsen varer mindst 12 måneder.

Blot 321 præmier er blevet udbetalt, skriver Politiken.

»Det er jo forsvindende få, både i forhold til de lovede 12.500 akutjob, og i forhold til de 34.000 ledige, som mistede dagpengene i 2013,« siger Morten Kaspersen, formand for A-kassernes Samvirke og forretningsfører for 3Fs a-kasse, til avisen.

Da ordningen først udløber til juni, kan tallet endnu nå at stige, ligesom der kan være arbejdsgivere, der ikke har søgt om at få udbetalt en præmie for at have ansat en udfaldstruet.

Der er imidlertid »langt op til de 12.500 job«, siger professor ved Center for Arbejdsmarkedsstudier ved Aalborg Universitet Flemming Larsen:

»Tanken om, at man kunne skabe så mange job til udfaldstruede, var fra starten urealistisk«.

Da aftalen om akutjobordningen blev indgået i efteråret 2012 lovede finansminister Bjarne Corydon (S), at ordningen ville løse problemet med de mange udfaldstruede dagpengemodtagere. Han kaldte ordningen »en hel og dækkende løsning«.

I dag henviser finansministeren spørgsmål om, hvordan løfterne fra 2012 passer med de nye tal, til beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S).

Hun oplyser i en skriftlig kommentar til Politiken, at ordningen »tydeligvis« ikke kunne stå alene, og at den derfor blev suppleret med andre initiativer.