Regeringen og DF dyster om, hvem der har den strammeste udlændinge-politik. Og Nye Borgerlige ånder dem begge  i nakken.

Regeringen har i en dugfrisk oversigt til Folketinget dokumenteret, at den siden valget i juni sidste år har gennemført 38 stramninger på udlændingeområdet.

Det svarer til en stramning hver 10. dag i regeringsperioden, og to stramninger flere end de i alt 36 stramninger, som Dansk Folkeparti i pjecen ’Vi passer på vores Danmark’ praler med, at partiet har fået vedtaget.

Dermed ser det ud til, at Venstre har overhalet Dansk Folkeparti i konkurrencen om at være strammest. Og det er der en god forklaring på, vurderer professor Robert Klemmensen fra Syddansk Universitet.

Han forsker i holdningsdannelse til immigration og ser klare tegn på, at partierne forsøger at overgå hinanden ved at fremstå hårde på flygtningeområdet.

Benhård konkurrence

»Konkurrencen mellem flere toppolitikere om de samme vælgere i Jylland er benhård. Det sætter damp under kedlerne. Og hvis partiet Nye Borgerlige bliver opstillingsberettiget, må der sidde nogle politikere hos Dansk Folkeparti og hos De Konservative og spekulere i, hvor meget plads der bliver til dem,« siger Robert Klemmensen.

DFs udlændingeordfører Martin Henriksen afviser, at hans parti har fået baghjul af Venstre.

’Pinligt at fremhæve’

»Hvis det er en konkurrence, har vi vundet den, da vi har stemt for alle regeringens stramninger på asylområdet og desuden gennemført stramninger sammen med andre partier uden om Venstre. Vi afskaffede greencard-ordningen og hævede beløbsgrænsen for indvandrere sammen med S, SF og EL,« siger han.

Han mener, at regeringen tæller nogle ting med, som DF ikke opfatter som stramninger af udlændingepolitikken.

»Vi har forsøgt at være beskedne med vores liste for netop at undgå, at folk kom og sagde, at det eller det ikke er en reel stramning. For eksempel tilbagerulningen af den ekstraordinære asylrådgivning. Det er en så lille justering af reglerne, at vi synes, det er pinligt at fremhæve det. Så det lader vi være med at gøre. Og at dele den lavere integrationsydelse op i to stramninger, er – for nu at blive i sprogbruget – nok at stramme den lidt,« siger Martin Henriksen.

Pernille Vermund fra partiet Nye Borgerlige er ikke imponeret over regeringens 38 stramninger:

»For mig er antallet af stramninger ikke afgørende. Det afgørende er, at vi får løst problemet. Så længe folk kommer hertil, uden at vi har kontrol over det, er problemet ikke løst. Den eneste måde vi kan løse det på, er ved at stoppe al asylbehandling i Danmark og kun behandle asylansøgninger i nærområderne.«

Martin Henriksen mener ikke, at Nye Borgerlige har en strammere udlændingepolitik end DF.

»Snarere tværtimod. De turnerer rundt med det synspunkt, at hvis folk kan forsørge sig selv, kan de få en opholdstilladelse i Danmark. Det kunne vi da aldrig finde på at foreslå, da det vil forøge indvandringen meget voldsomt,« siger han.

Regeringens liste omfatter ikke en række stramninger af reglerne for tålt ophold og religiøse forkyndere, som man har indgået aftaler om, da lovforslagene først skal behandles til oktober.