Ved at udskrive valg nu undgår regeringen at blive stillet til regnskab i tre særdeles belastende sager.

Hvor var politiet, da de jødiske institutioner havde brug for beskyttelse? Hvad foregik der, da energiselskabet Dong blev solgt til Goldman Sachs? Og hvorfor har SKAT ladet boligejere betale for meget i grundværdi? De spørgsmål og mange andre slipper regeringen for at svare på.

Ved at udskrive valg før sommerferien slipper tre af regeringens topministre for at stille op til åbne samråd i en række sager, der alle er stærkt belastende for S-R.

Læs også:

Læs også:

En kavalkade af belastende samråd skulle være begyndt i dag med et samråd om justitsministeren og regeringens håndtering af terrorangrebet den 14.-15. februar. Sagen er stærkt belastende for regeringen,specielt fordi Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) er blevet fanget i at give urigtige oplysninger, da hun fejlagtigt fortalte den samlede verdenspresse, at syngaogen i Krystalgade fik politibeskyttelse lige efter angrebet på krudttønden.

Samrådet om terrorsagen begyndte onsdag klokken 08:30, men på det tidspunkt havde DR erfaret fra kilder i regeringen, at valget ville blive udskrevet. Da krydsforhøret af Justitsminister Mette Frederiksen begyndte, var medierne fulde af gule breakingskilte og nyheden om, at der ville blive udskrevet valg.

Læs også:

Det mest belastende aspekt af sagen - nemlig bevogtningen af de jødiske institutioner i Danmark - skulle i samråd torsdag. Det samråd er nu udskudt på ubestemt tid, for samråd bliver automatisk sat på stand-by, når der udskrives valg.

»Jeg tror, at man i den grad har et behov for at komme væk fra de her kedelige sager som den her, hvor statsministeren har sagt ting, som ikke passer. Det har været en god ting for dem at fløjte time-out,« siger Dansk Folkepartis retsordfører Peter Skaarup til BT.

Han har endnu ikke taget stilling til, hvordan terrorsagen skal forfølges videre, hvis der sidder en borgerlig justitsminister efter valget.

Slipper for DONG-forhør

Ved at udskrive valg før sommerferien undgår den afgående regering også at blive smudset til af sagen om salget af DONG.

2. juni skulle Finansminister Bjarne Corydon have været i åbent samråd om det kontroversielle salg af Dong til Goldman Sachs. Enhedslisten har truet med at vælte Bjarne Corydon og det var meningen, at partiets finansordfører Frank Aaen skulle grille Finansministeren samrådet, hvor der blandt andet skulle spørges ind til makulerede papier og tilbud fra andre købere.

Det samråd bliver nu også udsat, og når sagen igen bliver taget op til efteråret, bliver rollebesætningen med sikkerhed en anden. På grund af rotationsprincippet i Enhedslisten, stiller Frank Aaen ikke op til Folketinget, og det bliver derfor hans afløser Stine Brix, der skal afhøre Finansministeren. Personen i den varme stol kan også blive skiftet ud, hvis regeringen taber magten til blå blok.

Og det ærgrer Frank  Aaen, der havde set frem til at udspørge Bjarne Corydon om DONG-salget.

»Vi ville selvfølgelig helst have haft samrådet før valget. Et samråd i. juni havde været skarpere end et samråd, der kommer i oktober. Men vi holder fast i sagen, uanset hvem der er Finansminister,« siger Frank Aaen.

Han mener, at sagen er principiel og at en eventuel ny finansminister fra et andet parti, også kan stilles til regnskabet for salget af DONG.

Sidst men ikke mindst undgår regeringen et samråd om den pinlige sag, hvor SKAT har syltet sagsbehandlingen af flere tusinde sager, hvor grundejere har fået for høje grundværdier og derfor enten har betalt for meget eller har udsigt til at betale for meget i ejendomsskat. Skatteminister, Benny Engelbrecht (S) og hans forgænger Morten Østergaard (R) har hver især skubbet ansvaret over på hinanden. Der var indkaldt til samråd engang i næste uge, men det bliver også udsat på ubestemt tid på grund af valget.

Transportminister uenig

Transportminister Magnus Heunicke (S) er dog ikke enig i blandt andet Peter Skaarups fremlægning om, at det var et behov for at komme væk fra 'kedelige sager', der var årsagen til, at Helle Thorning-Schmidt onsdag valgte at udskrive valg.

»De har råbt og skrevet: 'kom nu med det valg'. De har sagt det i medierne, de har skrevet det på Facebook. Og når valget så bliver udskrevet, så er det også helt galt. Jeg synes helt ærligt, at den slags politiske automatreaktioner, som ikke har nogen bund i virkeligheden, bør være noget, vi skal være fri for i fremtiden,« siger han til bt.dk.

Omvendt forklarer Magnus Heinicke, at det er et meget veltilrettelagt forløb, der er årsagen til, at valget nu er blevet udskrevet. Ikke dårlige sager og fremtidige samråd.

»Det har ikke noget på sig. Det er fuldkommen standard, at samråd aflyses, når der er valg. Nu var det ikke min beslutning, hvornår valget skulle udskrives, men jeg støtter hende (Helle Thorning-Schmidt, red.). Og jeg synes, hun har helt ret i - som hun selv har fortalt til os ministre og til folketingsgruppen i dag - at det grundlag, vi står på nu, som vi har arbejdet stenhårdt på at stå på i fire år, er det rette,« siger Magnus Heinicke og slutter:

»Vi er kommet ud af krisen og får lagt en tryg vej for vores velfærdssamfund, så kontrasten kan ikke blive større til oppositionen og til Lars Løkke og hans nul-vækst. Så på den måde synes vi, det er på tide, at vi spørger befolkningen, om vi vil fortsætte med vores kurs, eller om vi skal eksperimentere med nul-vækst.«