Både Dansk Folkeparti og Enhedslisten vil have en forklaring på, hvorfor blandt andet lærere er på den såkaldte »positivliste«.

Der er kamp om lærerstillingerne i de fleste områder af Danmark, og flere og flere danske sygeplejersker søger mod for eksempel Norge for at få arbejde. Alligevel er både lærere og sygeplejersker blevet tilføjet den såkaldte »positivliste«, der betyder, at det er lettere for de faggrupper, der står på den, at få opholds- og arbejdstilladelse i Danmark.

Det skaber undren på begge sider af det politiske spektre.

- Det lyder ikke umiddelbart logisk, og vi må prøve at se, hvordan det hænger sammen. Så må vi prøve at få Mette Frederiksen (S) (beskæftigelsesminister, red.) til at give en forklaring eller tage det op i Beskæftigelsesudvalget, siger Enhedslistens arbejdsmarkedsordfører, Christian Juhl (Ø).

Han bliver bakket op af Dansk Folkepartis arbejdsmarkedsordfører, Bent Bøgsted (DF), der umiddelbart er klar til at fjerne faggrupper, hvor der ikke er brug for hjælp udefra.

- I en situation, hvor vi har overskud af lærere og sygeplejersker, vil det være naturligt at se på positivlisten og overveje, om vi skal drosle ned i en periode, siger Bent Bøgsted.

Styrelsen for Fastholdelse og Rekruttering (SFR) laver positivlisten og fastholder ifølge Jyllands-Posten, at reglerne er overholdt i forbindelse med opdateringen af listen 1. januar 2013.

Proceduren er som følger: Arbejdsmarkedsstyrelsen spørger først en række arbejdsgivere, om de har haft svært ved at finde arbejdskraft til en bestemt faggruppe. Hvis mere end én arbejdsgiver i en region har haft problemer, og der samtidig ikke er høj arbejdsløshed, så kommer faggruppen på positivlisten.

Det betyder for eksempel, at lærere kommer på listen, hvis to folkeskoler i en region har haft problemer.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 29 kr.