Lars Barfoed går som en anden pokerspiller ’all in’ på Frederiksberg. Taber K borgmesterposten, udsløser det et landspolitisk jordskælv for partiet.
Lars Barfoed går som en anden pokerspiller ’all in’ på Frederiksberg. Taber K borgmesterposten, udsløser det et landspolitisk jordskælv for partiet. Foto: Torkil Adsersen

Her vil et nederlag være altødelæggende

Giftig boligsag kan true Barfoeds konservative højborg på Frederiksberg, siger valgforsker.

Mens vælgerne flygter fra De Konservatives højborg på Frederiksberg, har partiformand Lars Barfoed opbygget et usædvanlig stærkt netværk i by­delen.

Han har netop flyttet sin bopæl fra Kokkedal til Frederiksberg, hvor han også afløser Per Stig Møller som kredsens folketingskandidat.

Med gode venners hjælp satser Lars Barfoed hele butikken for at holde Frederiksberg som konservativ bastion, men det er højt spil, siger valgforsker og lektor Robert Klemmensen, der selv bor på Frederiksberg og kender de lokale politiske forhold.

Konspirationsteorier i højborgen

Frederiksberg har haft uafbrudt konservativt styre siden 1909. Senest viste en meningsmåling fra TV2 Lorry, at De Konservative får tæsk og går tilbage fra 39,7 til 28 pct.

- Hvis partiet mister Frederiksberg, vil det få landspolitiske konsekvenser. Det vil være ødelæggende for De Konservatives selvforståelse og sætte spørgsmålstegn ved partiets relevans, siger Robert Klemmensen.

Han vurderer, at den verserende boligsag, der rejser en giftig mistanke om vennetjenester og fusk med ventelisten, kan komme til at spille en rolle i den kommunale valgkamp. Den ligger kun ni måneder ude i fremtiden.

- Det er noget folk taler om, siger han.Robert Klemmensen vurderer også, at sammenfiltringen af de konservative kasketter i byrådet, vælgerforeningen og Frederiksberg Boligfond skaber en grobund for allehånde konspirationsteorier.

- Fordi man har haft magten så længe, er man fedtet ind i alle mulige interesser på kryds og tværs, siger han.

Vennerne rykker sammen

Persongalleriet omkring Lars Barfoed er så tæt, at det minder om et spindelvæv. I virkeligheden kan adskillige personer have givet ham tippet om, at han i stilhed kunne få en af Frederiksberg Boligfonds nyrenoverede lejligheder.

Vælgerforeningens formand, Claus Wagenblast-Franck, er bestyrelsesmedlem i Frederiksberg Boligfond.

Boligfondens formand, Alfred Grinderslev, er selv konservativ og har været ekstern statsautoriseret revisor for De Konservative i næsten 30 år. Men han er ikke politisk udpeget til posten som formand for fonden og mener, at det er uretfærdigt at skyde ham politiske motiver i skoene.

Lars Barfoeds egen højre hånd, generalsekretær Martin Dahl, har tidligere været lokalformand på Frederiksberg. Han stod såvel i 2001 og 2005 i spidsen for borgmester Mads Lebechs valgkampe, der gav K absolut flertal.

Og endelig er der den konservative rådmand Pernille Høxbro. Hun er advokat og deler kontor i Dahlerupsgade med administrationsselskabet PrivatBo, der står for udlejningen af boligfondens 2.500 boliger.

S graver stridsøksen op

Affæren har fået Socialdemokraterne på Frederiksberg til at vejre morgenluft.

Viceborgmester Katrine Lester har bedt om at få en redegørelse om sagen, og den forventer hun ligger på hendes bord mandag.- Man har opretholdt en praksis, hvor man nægter at skrive folk op til en lejlighed og samtidig undlader at slå lejlighederne op på nettet. På den måde kan man holde lejligheder i baghånden til vennerne, uden at det bliver opdaget, siger hun.

Hendes partifælle Ali Maktabi er kommunens repræsentant i boligfondens bestyrelse. Tidligere på ugen krævede han Alfred Gringerslevs afgang, og siden har de to ikke talt sammen.

- Jeg kan umuligt have tillid til ham, når han har gået bag om ryggen på bestyrelsen, som han har gjort i denne sag. Det er meget vigtigt, at en sag med en VIP-person runder bestyrelsen, så vi andre får mulighed for at komme med indsigelse. I stedet gemmer han sig og svarer ikke på mine henvendelser, siger han.

Spis brød til

Men De Radikale, der sidder med nøglen til magten på Frederiksberg, opfordrer kritikerne til at spise brød til.

Ifølge rådmand Morten Jung (R) må hele bestyrelsen sidde med røde ører.

- Man har så travlt med at pege fingre ad andre. Men noget tyder på, at bestyrelsen heller ikke selv har været tilstrækkeligt vågne og sikret sig, at der har været klare regler for, hvordan de dyre lejligheder skal fordeles, siger han.

Billedtekst rettet. Claus Wagenblast-Franck, er ikke næstformand i Frederiksberg Boligfond, men bestyrelsesmedlem.

SMS

Tophistorier

Kendt dansk designer går i krig med Coop: De har stjålet vores populære design
Peter Østberg er medejer af By Lassen, der nu har stævnet Coop for plagiat.

Kendt dansk designer går i krig med Coop: De har stjålet vores populære design

BT afslører: Skatteyderne har betalt 84 mio. kr. - men virker det overhovedet?
Kåre Press-Kristensen, der er ingeniør ved Det Økologiske Råd, måler på det store billede herover partikeludledning fra en bus ved Nørreport Station i København.

BT afslører: Skatteyderne har betalt 84 mio. kr. - men virker det overhovedet?

Briterne: Du er fuld af løgn, Wiggins!
Bradley Wiggins står med et gigantisk forklaringsproblem i forhold til sin sejr i Tour de France i 2012.

Briterne: Du er fuld af løgn, Wiggins!

Journalist langer ud efter Jolie: Hendes sindssyge fortid er næsten FOR utrolig til at være sand
Angelina Jolie med skuespiller og instruktør Billy Bob Thornton, som hun giftede sig med i 2000, da de var henholdsvis 24 og 44 år.

Journalist langer ud efter Jolie: Hendes sindssyge fortid er næsten FOR utrolig til at være sand

Mor havde ikke set sin søn i 10 år: I virkeligheden boede hun med hans lig

Mor havde ikke set sin søn i 10 år: I virkeligheden boede hun med hans lig

Efter vildt beskidt krig mødes de endelig: Her er det værste, der kan ske for Trump og Clinton
Foto: AFP

Efter vildt beskidt krig mødes de endelig: Her er det værste, der kan ske for Trump og Clinton

Elever ville have hævn over efterskolen: 'Flæk dem, tak'

Elever ville have hævn over efterskolen: 'Flæk dem, tak'

Derfor vil ‘Landmand’-Jens ikke have en ryger

Derfor vil ‘Landmand’-Jens ikke have en ryger

Hitter på Facebook