Danskernes privatforbrug er gået i stå, og det skal stimuleres i et eventuelt regeringsindgreb mod krisen.

Lars Barfoed vil give danskernes private forbrug et skub fremad for at afværge den truende krise, hvis det bliver nødvendigt. Det skriver Berlingske.

- Hvis der skal ske noget, så må vi se, hvor væksten svigter, og væksten svigter i det private forbrug. Og så er det det, vi må se på at stimulere, siger Lars Barfoed.

Dermed tager han hul på debatten om, hvordan et eventuelt regeringsindgreb mod den truende krise skal se ud.

Den konservative vicestatsminister understreger, at regeringen ikke har taget stilling til, om der er behov for at skride ind endnu, men at den følger udviklingen nøje. Lige nu, ser Barfoed tegn på, at økonomien så småt spirer af sig selv.

Lavere skatter og afgifter er blandt de mulige virkemidler, han vil tage i brug for eventuelt at stimulere økonomien.

- Hvad sikrer, at folk har tillid til, at de har deres job om et år eller to? For så begynder de at bruge nogle penge. Vi skal have gang i lidt af en ketchupeffekt: Altså gøre noget, som sender nogle positive cirkler i gang.

Dansk Folkepartis gruppeformand, Kristian Thulesen Dahl, er uenig med Lars Barfoed og advarer mod et politisk kapløb om at vise handlekraft op til valget.

- Der er intet, der tyder på, at det er folks købekraft, den er gal med. Analyserne viser, at folk har en god købekraft, men folk sparer bare penge op. Det er en grundlæggende mistillid der gør, at folk holder på pengene, siger Kristian Thulesen Dahl.

Michael Svarer, professor i økonomi ved Aarhus Universitet, peger på, at der er størst effekt ved offentlige investeringer.

- Hvis man giver folk et økonomisk råderum, kan folk vælge at forbruge de penge eller spare op. Effekten af sådan et tiltag vil være mindre kraftigt, end hvis man øger det offentlige forbrug.

/ritzau/