I et nyt dagpengeudspil vil de Konservative hæve ydelserne for den store gruppe af arbejdstagere, der kun er ledige i få måneder. Langtidsledige og arbejdsløse med kort erfaring er taberne. Forslaget deler blå blok.

De Konservatives formand, Lars Barfoed (K), forsøger nu at genstarte den skrinlagte debat om dagpengesystemet, skriver Berlingske.

Med et nyt udspil, som de Konservative lancerer i løbet af weekendens Folkemøde på Bornholm, lægger Barfoed op til en fundamental gentænkning af hele dagpengesystemet. Ordningen skal være langt mere fleksibel, belønne folk, der i mange år har bidraget til ordningen, og indskrænkes for folk, der har været færre år på arbejdsmarkedet.

»Det må være sådan, at jo længere tid man har bidraget på arbejdsmarkedet, desto længere en periode kan man få dagpenge. Vi synes, det må være rimeligt at sige, at man i den første del af ledighedsperioden skal have en højere dagpengesats, end man får i dag, så man skal kunne opretholde sin levestandard og ikke lægge tilværelsen grundlæggende om på grund af ledighed,« siger Lars Barfoed.

Konkret vil K-formanden hæve den maksimale dagpengeydelse til 21.000 kroner om måneden under de første tre måneders ledighed for folk, der har været 12 år eller mere på arbejdsmarkedet. Ydelsen skal derefter aftrappes kvartalsvist. Til gengæld skal selve dagpengeperioden forkortes til ét år for alle, der kun har været i beskæftigelse i op til seks år. Først hvis du har været på arbejdsmarkedet i mere end 12 år, skal du have ret til en toårig dagpengeperiode, mener de Konservative. Formand Lars Barfoed er ikke bekymret for, at en endnu kortere dagpengeperiode vil ramme de ledige hårdt.

»Vi kan allerede se i dag, at langt de fleste har fundet et job, når der er gået et år, så derfor mener jeg ikke, at det vil berøre særligt mange,« siger han og tilføjer, at de Konservative »med stor styrke« vil arbejde for at gennemføre en sådan reform efter næste valg.

De Konservatives forslag splitter de borgerlige partier som en kniv i sommervarmt smør.

Liberal Alliance arbejder selv på et dagpengeudspil, der indeholder en dagpengeperiode på ned til ét år, lavere satser og lavere kompensationsgrad i forhold til ens løn. Derfor skærer det kun i øjnene på LA, at de Konservative vil hæve ydelsesloftet for de arbejdsløse de første tre måneder.

»Vi er helt klart positive over for, at man ser på længden af dagpengeperioden, som stadig er meget lang i Danmark, og ser på satsen og kompensationsgraden,« siger Liberal Alliances beskæftigelsesordfører, Joachim B. Olsen (LA).

Liberal Alliance ønsker ligesom de Konservative en ny reform af dagpengesystemet, hvis de borgerlige får magten efter næste valg.

»Jeg er 100 procent overbevist om, at man ikke har set den sidste dagpengereform endnu,« siger Joachim B. Olsen.

Dansk Folkeparti afviser pure at forkorte dagpengeperioden yderligere.

»Vi har allerede sat dagpengeperioden ned fra fire til to år, og den skal ikke være kortere. Vi skal ikke skabe endnu større usikkerhed. Her tænker de Konservative kun på de højtlønnede,« siger beskæftigelsesordfører Bent Bøgsted (DF).

Hos Venstre forsøger man at holde tungen lige i munden. Partiet forsøger i disse uger at indgå en beskæftigelsesreform med regeringen og mener, at de Konservatives forslag er med til skabe usikkerhed for folk.

»Vi lytter til Det Konservative Folkeparti, men tiden er ikke - hverken i dag eller i morgen - til at skabe usikkerhed om dagpengesystemet og skabe usikkerhed for den store gruppe af mennesker, som tjener en almindelig løn mellem 200.000 og 300.000 kroner og bede dem om at gå ned i dagpengesats,« siger Hans Andersen (V), der er beskæftigelsesordfører for Venstre.

Han opfordrer i stedet folk til at tegne en privat forsikring, hvis de ønsker et højere beløb udbetalt.

Spørgsmål: Betyder det også, at du giver en garanti for, at I ikke i en kommende borgerlig regering vil pille ved dagpengesystemet?

»Nu skal man være varsom med at udstede garantier, men jeg ser ikke, at vi skal skabe usikkerhed om dagpengesystemet. Hverken nu eller på længere sigt,« siger Hans Andersen.

Barfoeds idéer får en blandet modtagelse blandt de faglige organisationer. Økonomernes og juristernes fagforbund, DJØF, vil ikke være med til at forkorte dagpengeperioden yderligere, men en trappemodel for dagpengesatsen er helt i tråd med DJØFs egne tanker, siger DJØF-formand Lisa Ferbing.

»Jeg er overbevist om, at en højere ydelse i en kortere periode vil få flere til at støtte op og melde sig ind i en A-kasse, og det er godt for hele systemet,« siger hun. Arbejdsløshedskassernes brancheorganisation, AK-Samvirke, advarer mod, at endnu flere mennesker vil falde ud af dagpengesystemet med den konservative model. Heller ikke LO mener, at de Konservative har fundet den rette løsning:

»At mindske det økonomiske chok, når folk bliver afskediget som lyn fra en klar himmel, er der lidt musik i, men jeg kan overhovedet ikke se nogen pointe i at afkorte dagpengeperioden,« siger cheføkonom Jan Kæraa Rasmussen.

Regeringen besluttede sidste år at nedsætte en dagpengekommission, som skal komme med anbefalinger til et nyt dagpengesystem inden foråret 2015.