Sådan gik det minut for minut til, at Fredericia-borgmesteren fandt ud af, at spillet var ude.

Fredericias skandaleramte eks-borgmester Thomas Banke når torsdag middag helt til Hovedbanegården i København med toget, før han indser, at spillet er ude, og at han er færdig som borgmester.

11.23 ankommer han med toget.

11.50 tager han et andet tog tilbage mod Fredericia og aflyser alle sine interviewaftaler bl.a. med BT og DR.

I stedet beslutter han sig for at trække sig som borgmester ved et storstilet pressemøde på rådhuset i Fredericia, hvor han giver journalisterne en hel time til at stille spørgsmål.

Beslutningen er kulminationen på en veritabel skandale. 14. december sygemelder Thomas Banke sig som borgmester. Dagen efter kommer det frem, at han har brugt kommunens kreditkort som sin egen kassekredit og i flere år har brugt kortet til private indkøb. Først udtrykker bestyrelsen for Venstre i Fredericia mistillid til partifællen, men ombestemmer sig efter nytår.

Thomas Banke møder derfor op på borgmesterkontoret igen den 9. januar. Men samme dag dukker endnu en belastende sag frem for Thomas Banke. Her erkender han, at han har brugt et falsk navn, Julius Juliussen, på en urinprøve, der skulle bevise, at han ikke har været påvirket af morfin under sit byrådsarbejde.

Det er ikke helt sandt, når Thomas Banke på pressemødet siger, at han allerede, da han vågner torsdag morgen og ser aviserne og mere end 50 sms’er og opringninger fra medier på sin iPhone, indser, at han bliver nødt til at trække sig.

BTs medarbejder sms’er løbende med Thomas Banke hele formiddagen, og det er tydeligt, at han først skifter holdning efter, at Venstres formand Lars Løkke Rasmussen siger til medierne, at ’der skal ryddes op i Fredericia’, og at lovgivningen skal laves om, så det bliver lettere at fyre borgmestre.

8.43 sender Thomas Banke en sms til BT, hvor han spørger, om der stadig er en aftale om et interview torsdag eftermiddag.

9.45 kommer Lars Løkke ud fra Venstres gruppemøde og udtaler sig for første gang om sagen.

- Det er noget rod i Fredericia. Jeg opfordrer til, at man får ryddet op i det. Jeg kan som partiformand i Venstre ikke gøre noget. Venstre har et decentralt system. Men når man har et politisk tillidshverv, så skal man også have tilliden på plads. Har man ikke det, så skal man ikke have et tillidshverv, siger Lars Løkke.

Der har ikke været den store snak om emnet på gruppemødet, som har haft et grønlands-tema. To grønlandske politikere har været inviteret til gruppemødet, og de er helt chokerede over presseopbuddet foran gruppeværelset. De var ikke klar over, at grønlandske forhold havde så stor bevågenhed.

10.30 foreslår kommunens pressechef, Pia Becker, at BT henter Thomas Banke på Hovedbanegården, kører ham til DR Byen, og derefter tilbage til Fredericia for at lave interviewet der.

11.15 skriver pressechefen i en sms, at BT ikke skal hente Banke på Hovedbanegården, og at man kan mødes et andet sted.

12.00 render flere DR-medarbejdere forvirrede rundt i DR Byen, fordi de ikke har hørt fra Banke.

12.18 ringer pressechefen og siger, at hun lige har fået en sms fra Banke, hvor han aflyser alle interview.

En central Venstre-kilde siger, at det er Lars Løkkes udtalelser torsdag formiddag, der får Banke til at skjule sig og skifte mening.

- Efter Thomas havde set Lars’ udtalelser, kontaktede han et Venstre-medlem på Christiansborg.

Her spurgte Thomas medlemmet, om udtalelserne betød, at han havde fået den ’kolde skulder’ af Venstres ledelse.

Medlemmet bekræftede, at det var tilfældet, og kort tid efter aflyste Thomas alle interview, siger den yderst velinformerede Venstre-kilde.

Indtil da har Thomas Banke ifølge BTs oplysninger håbet, at han kunne overleve, fordi Venstres ledelse ville blande sig uden om konflikten.

- Men det kan vi jo ikke, for det er fuldstændig uholdbart, at en borgmester har et flertal mod sig i byrådet, sider kilden.

Venstres ledelse har været nødt til at holde sig ude af sagen, fordi de har et decentralt system.

De seneste uger har strategien været at undgå, at skandalen smitter af på Venstre. Til sidst har det dog stået klart for Lars Løkke Rasmussen, at Fredericia-sagen er kørt for meget af sporet. Og at han bliver nødt til at lægge afstand til Thomas Banke. I samme øjeblik han gør det, er Thomas Banke reelt færdig i politik. I hvert fald i de kommende år. Kilder i ledelsen afviser, at han kan opstille til Folketinget ved næste valg.

Ifølge Tim Jeppesen, kommunaldirektør i Fredericia Kommune, er Thomas Banke fortsat borgmester i byen indtil næste byrådsmøde. På et informationsmøde i dag vil politikerne finde en dato for næste byrådsmøde. På dette møde skal de formelt godkende Bankes ønske om at fratræde og derefter vælge hans afløser.

Hvad mener du?
Deltag i debatten herunder.