Det er i hele Fredericias interesse, at byrådet meget hurtigt vælger en ny borgmester som afløser for den afgående Thomas Banke, vurderer kommunalforsker.

Alles øjne er rettet mod Fredericia og den skandaleombruste borgmester Thomas Banke (V), der torsdag eftermiddag meddelte sin afgang.

Derfor kommer borgmesterkæden til at få en ny ejermand i rekordfart, så det negative fokus på kommunen fjernes så hurtigt som muligt, spår kommunalforsker ved Syddansk Universitet Ulrik Kjær.

- Jeg ville blive meget overrasket, hvis byrådet ikke får valgt en ny borgmester hurtigt og uden de store problemer. De er virkelig pressede lige nu, og der er brug for ro i Fredericia, så jeg tror ikke, der er nogen af medlemmerne, der tør stille sig på bagbenene og trække processen i langdrag, siger han.

Formelt set er Thomas Banke stadig borgmester, indtil byrådet har godkendt hans afgang. Fredag klokken 15 er partigruppeformændene i byrådet inviteret til møde, hvor kommunaldirektør Tim Jeppesen orienterer dem om reglerne om et borgmesterskifte.

- Så skal de blive enige om en tidsplan for, hvornår der skal afholdes byrådsmøde. På det møde skal byrådet sige ja til, at Thomas Banke træder af, og så skal der ifølge styrelsesloven vælges en ny borgmester på samme møde, forklarer Tim Jeppesen.

De fire løsgængere, der blev smidt ud af Venstre torsdag aften, er også indkaldt til fredagens møde sammen med det tilbageværende Venstre-medlem Pernelle Jensen.

Ulrik Kjær tror, at især 1. viceborgmester Mads Lunds telefon er rødglødende. Han er nemlig det eneste af byrådets 21 medlemmer, der tilhører Borgergruppen i Fredericia og er dermed ikke en del af hverken den røde eller den blå fløj. Venstre, Konservative, DF og de fire løsgængere udgør til sammen ti medlemmer, mens Socialdemokraterne og SF ligeledes tæller ti byrådsmedlemmer.

- Derfor kommer Mads Lund til at spille en vigtig rolle, for de to fløje skal forsøge at få ham over på deres side, så de har flertal. Det kan være, han ender som borgmesterkandidat, men det kan også være, at det bliver en helt anden fra blå blok eller en fra rød, siger kommunalforskeren.

Han vurderer samtidig, at de fire løsgængere kommer tilbage i Venstre. Thomas Banke fortalte på sit pressemøde, at han bliver i partiet, og han vil blive siddende som menigt byrådsmedlem.

Banke har været i strid politisk modvind, efter at han har misbrugt kommunens kreditkort, haft rod i sine bilag og brugt et falsk navn, da han skulle aflevere en urinprøve i forbindelse med sit morfinforbrug efter en tandbehandling. Et enig byråd udtrykte 17. december mistillid til deres borgmester og opfordrede ham til at trække sig. Den afgående borgmester erkendte torsdag eftermiddag sine fejl, men han afviste at have gjort noget decideret ulovligt.

- Jeg har trådt i spinaten. Jeg har sjusket, men ikke fusket, sagde han.

Tidligere torsdag opfordrede partiformand Lars Løkke Rasmussen (V) ham indirekte til at trække sig fra sin post og sagde, at det er »helt, helt uholdbart, at man kan sidde som borgmester, når alle i et byråd er imod en«.

Banke sagde dog, at Løkke ikke har påvirket hans beslutning.

- Jeg har noteret mig Lars Løkke Rasmussens udtalelser, og jeg er meget enig med ham. Jeg har selv tidligere gjort mig til talsmand for, at man skal kunne afsætte borgmestre, så det er jeg enig med ham i. Men det er ikke sådan, at jeg føler mig presset af Lars Løkke Rasmussen, sagde han.