Bjarne Corydon vækker opsigt med sine udtalelser om, at S ikke er et venstrefløjsparti

Finansminister Bjarne Corydon har efter alt at dømme helt taget magten i Socialdemokraterne i alliance med statsminister Helle Thorning-Schmidt.

Næsten ingen tør modsige ham ved gruppemøder, og de gruppemedlemmer, der sidste år tumlede med planer om på en eller anden måde at få Helle Thorning-Schmidt udskiftet med beskæftigelsesminister Mette Frederiksen, ser ud til at være handlingslammede, erfarer BT via samtaler med gruppemedlemmer, der ønsker at være anonyme.

Det sker samtidig med, at der er voldsom kritik i baglandet af, at regeringen har lettet selskabsskatten, samtidig med at kontanthjælp og SU strammes.

Provokerer

Ifølge BTs oplysninger havde Bjarne Corydon endda planer om at nedsætte selskabsskatten yderligere, mens det f.eks. ikke var hans idé at afsætte en milliard kr. til bedre voksen- og efteruddannelse.

Desuden har han provokeret dele af baglandet ved at slå fast, at Socialdemokraterne ikke er et venstrefløjsparti.

Men han er ikke blevet kritiseret noget videre internt.

På det seneste gruppemøde for 11 dage var der en vis kritik af lettelsen af selskabsskatten. Forsvarsordfører Bjarne Laustsen spurgte, ifølge BTs oplysninger, om det var partiets politik fremover. Pernille Rosenkrantz-Theil kritiserede også beslutningen. Og tidligere finansminister Mogens Lykketoft bad om at slippe for, at man sammenlignede med de selskabsskattelettelser, han selv foretog i 1990’erne. De blev nemlig dengang finansieret af virksomhederne selv via fradragsbegrænsning og lukning af skattehuller, påpegede Lykketoft.

Frustrationerne vokser

Der var dog også en del gruppemedlemmer, der tog ordet og roste Vækstplan DK inklusive skattelettelserne til virksomhederne.

Ude i baglandet vokser frustrationerne over Bjarne Corydon og Helle Thorning-Schmidt. Nogle borgmestre har ligefrem frabedt sig, at Thorning besøger deres kommune under den kommende kommunale valgkamp. Hun vil bare forringe valgresultatet, lyder den opsigtsvækkende melding.

Og Herlevs borgmester Thomas Gyldal Petersen (S) retter i Weekendavisen et meget hårdt angreb mod Bjarne Corydon for at trække S alt for langt mod højre.

Det rykker ikke

- Når mit partis ledelse, med finansministeren i spidsen, kan flytte sig så meget, at jeg kan gå fra partiets højrefløj til venstrefløj ved at stå nøjagtigt det samme sted, så sker der nogle ryk, som jeg sagtens kan forstå, at den almindelige borger kan have svært ved at følge med i. Hvis Bjarne Corydon mener, at den måde, han gør tingene på, er den eneste rigtige, så må vi da overveje, om han er den rette mand til opgaven, siger Thomas Gyldal Petersen.

Tidligere har Bjarne Corydon ifølge BTs kilder haft en løs alliance med Mette Frederiksen, der kunne give de to magten i partiet efter Helle Thorning-Schmidt. Men nu har Bjarne Corydon tilsyneladende valgt side med Thorning, og det er en stærk alliance, som har lammet konkurrenterne Mette Frederiksen og den magtfulde gruppeformand Henrik Sass Larsen.

Dropper alliance

For nogen tid siden chokerede Bjarne Corydon partikammeraterne med at sige i et interview i Politiken, at han ikke ville udelukke en dag selv at blive formand. Og alt tyder på, at hans alliance med Mette Frederiksen er droppet, men Corydon kan måske alligevel holde vejen åben for sig selv.

Nu snakkes der i krogene hos Socialdemokraterne om, at hvis Helle Thorning-Schmidt vælger at gå af til en toppost i Bruxelles, kan hun give magten direkte videre til Bjarne Corydon, så hverken Mette Frederiksen eller Sass får mulighed for at spille deres kort.

Corydon er popuær hos Thorning, fordi han konstant kan forsyne hende med relevante tal og beregninger - noget han også var god til før valget, da han var chef for Socialdemokraternes analyse- og pressetjeneste. Her var han også manden, der altid kunne finde den rigtige beregning. Og der var to kunder, der især optog meget af hans tid. Det var Helle Thorning-Schmidt og Mette Frederiksen, siger kilder i S-gruppen.

Hvad mener du?

Deltag i debatten under artiklen