Skatteminister Holger K. Nielsen er blevet kaldt i samråd for at forklare kæmpe stigning i afgift på bådforsikring. Bådejere beskylder Holger K. Nielsen for at bruge forkert fakta som begrundelse for stigningen, mens ministeren mener, at debatten er ved at løbe af sporet.

Bådejere er rasende over, at regeringen vil hæve statsafgiften på kaskoforsikring af både med 34 procent.

Dansk Sejlunion frygter, det vil få bådejere til helt at droppe at kaskoforsikre deres både. Foreningen skyder med skarpt efter skatteminister Holger K. Nielsen (SF), der beskyldes for at videregive fejlagtige tal som baggrund for afgiftsstigningen.

Afgiftstigningen skal give et provenu på 39 millioner kroner, som skal gå til statens underskudsdækning af TDCs drift af Lyngby Radio. Skatteministeren argumenterer med, at lystbådene tegner sig for 60 procent af de nødoperationer, der sker til havs i Danmark. Men det er forkert, anfører Dansk Sejlunion.

- Vi har faktatjekket, og det viser sig, at lystsejlerne er skyld i 13 procent af de registrerede redningsoperationer til havs, siger Steen Wintlev, sejladschef i Dansk Sejlunion.

Hvis man medregner alle brugere på »fritidsbasis«, det vil sige personer, som er kommet i havsnød på luftmadrasser, tømmerflåder samt fritidsfiskere og badende, kan man komme op på 52 procent af redningsoperationerne.

- Men det er ikke rimeligt at vælte den store stigning over på bådejerne, når det slet ikke er os, der tegner os for hovedparten af aktionerne, siger Steen Wintlev.

Bådejerne betaler i gennemsnit 5.000 kroner for kaskoforsikringen i dag - med stigningen vil det blive gennemsnitligt 6.700 kroner om året.

- Det er jo ikke sådan, at bådejere er et særligt rigt folkefærd. Det er ganske almindelige mennesker, der prioriterer en båd frem for eksempelvis en udlandsrejse, siger Steen Wintlev og understreger, at man allerede med de nuværende afgifter afleverer 115 millioner kroner til statskassen hvert år.

Han er også vred over, at bådejerne har fået fire dage til at svare på udspillet fra skatteministeren, hvoraf de to dage var en weekend.

Skatteminister Holger K. Nielsen mener, at debatten er ved at løbe af sporet.

- Det, vi taler om her, er, at folk, der sejler i lystbåde, skal yde et mindre bidrag til at finansiere den maritime nødradio. Størstedelen af de redningsaktioner, vi har herhjemme, vedrører lystfartøjer. Derfor er det vel kun rimeligt, at brugerne også er med til at finansiere nødradioen. Alternativet er jo, at alle skatteydere skal betale for, at folk ligger og sejler, siger ministeren.

Han understreger, at det i det materiale, der ligger til grund for afgiften, dokumenteres, at hovedparten af søredningsoperationer er fritidsrelaterede.

- Derfor er det rimeligt, at det er her, man vil komme til at opleve en lille stigning. Når det er sagt, så er jeg helt overbevist om, at det her ikke vil afholde folk fra at dyrke fritidssejlads, siger Holger K. Nielsen.

Venstre og Konservative er enige med bådejerne og kalder stigningen urimelig, og Liberal Alliances skatteordfører Ole Birk Olesen har kaldt skatteministeren i samråd om sagen.

- Regeringen påstår, at stigningen er nødvendig for at betale for redningsoperationer for lystfartøjer, men jeg stoler ikke på regeringen i denne sag. Vi må til bunds i, hvilken dokumentation regeringen har for, at det skulle være et særligt problem, siger Ole Birk Olesen.