Miljøministeren vil ruste Danmark mod monsterregn, så nye skybrud ikke igen får omfattende og ødelæggende konsekvenser.

Danmark skal sikres mod ødelæggelserne fra skybrud som det, der ramte hovedstaden og Sjælland i sommeren 2011.

Miljøminister Ida Auken (SF) er klar med et lovforslag, der skal sikre Danmark ved voldsomme regnskyl - forslaget indeholder en handlingsplan med 60 initiativer, som samlet skal forebygge fremtidige oversvømmede kældre og veje.

- Planen skal sikre alle dele af samfundet mod de her enorme regnskyl, vi har set de senere år. Der er en stor opgave, der handler om at gøre samfundet klar til det nye vejr. Der er rigtig mange oversvømmelser, der kunne have været undgået, hvis man havde gjort det her i god tid, forklarer hun til Berlingske Nyhedsbureau.

Som en central del af handlingsplanen skal landets kommuner til næste år have en plan for, hvordan de vil forhindre vandet i at havne de forkerte steder, når det monsterregner. Derudover skal kommunerne have en plan for, hvordan de slipper af med de store regnmængder, et skybrud medfører. Og her skal kommunerne tænke kreativt, fremhæver Ida Auken.

- I stedet for at bygge store kloakker, skal man i stedet tage vandet der, hvor det kommer, og give det mulighed for at sive ned på de arealer, man har, så det bliver til grundvand. Det er meget billigere end at udbygge kloakkerne, siger hun.

Det gør man eksempelvis ved at lægge porøs asfalt, som vandet kan gennemtrænge, ved at etablere kanaler i byerne og ved at anlægge veje, der hælder, så vandet kan løbe væk, forklarer Ida Auken.

Med handlingsplanen får kommunerne ret til at opkræve 2,5 milliarder kroner til at udbygge klimaforanstaltningerne. Pengene vil blive opkrævet over vandtaksterne, men det er ikke noget, der kommer til at vælte danskernes budgetter, mener miljøministeren.

- Det er ikke nogen voldsom stor regning til den enkelte dansker, det drejer sig i gennemsnit om 20 kroner per familie om året. Og vi skal huske, at der ligger en meget stor regning på danskernes bord lige nu, fordi vi ikke allerede har lavet denne forebyggelse og klimasikring. Da det store regnskyl ramte sidste år, blev det meget, meget dyrt for folk i form af ødelagte kældre og genstande og stigende forsikringspræmier, siger hun.

Ifølge Miljøministeriet løb den samlede regning for det voldsomme skybrud 2. juli sidste år op i cirka seks milliarder kroner.