Flygtninge fra eksempelvis Syrien skal have deres opholdstilladelse vurderet efter et år, lyder det fra regeringen, der vil stramme asylpolitikken på baggrund af stor tilstrømning af flygtninge.

Regeringen er klar til at stramme asylpolitikken på baggrund af den stigende strøm af flygtninge, der banker på døren til Danmark.

Det sker med et initiativ, der skal gøre flygtninges opholdstilladelse tidsbegrænset.

»Vi gør det her på baggrund af en sommer, hvor asyltallene er eksploderet, hvilket gør, at vi har rigtig svært ved at følge med både i asylcentrene og i kommunerne, som står og skal tage imod alle de her mange flygtninge, som kommer ud,« siger justitsminister Karen Hækkerup (S).

Strømmen af flygtninge har skabt et stort pres på at finde tag over hovederne til dem i Danmark. Kommunerne har været gode til at finde botilbud, siger Hækkerup, men:

»Vi er ved at være presset i bund. Vi har svært ved at klare det. Det betyder noget, hvor mange der kommer ind. Og derfor håber jeg også, at det indgreb, vi laver i lovgivningen, vil kunne føre til, at nogen på et tidspunkt kan rejse hjem igen.«

Regeringens forslag betyder, at flygtninge fra borgerkrigsramte lande, og som ikke er personligt forfulgte, får en tidsbegrænset opholdstilladelse. Den skal forlænges efter et år og dernæst efter to år, hvis tilladelsen blev forlænget i første omgang.

Hvis situationen i landet, man er flygtet fra, bedres, er det meningen, at man skal vende tilbage til hjemlandet.

I dag får flygtninge med midlertidig opholdstilladelse vurderet deres situation hvert femte år.

Forslaget fra regeringen får en blandet modtagelse på Christiansborg. Dansk Folkepartis integrationsordfører Martin Henriksen (DF) siger, at forslaget ligner noget, partiet selv har fremsat tidligere, men som regeringen har stemt imod.

»Hvis de nu ønsker at bevæge sig i den retning, er det selvfølgelig noget, vi kvitterer for, og så vil vi meget gerne komme til forhandlinger og se, om vi ikke kan presse den lidt yderligere,« siger han.

Venstres integrationsordfører, Martin Geertsen (V), er derimod ikke imponeret over regeringens forslag:

»Jeg synes, det er stor ståhej for ingenting. Man har brugt dage på at tale den her sag op, og så kommer der noget, der bedst kan kategoriseres som en lille administrativ ændring. Det gør hverken fra eller til,« siger Martin Geertsen, der vil have starthjælpen genindført, så det gøres mindre attraktivt at søge asyl i Danmark.

Hos Enhedslisten vender politisk ordfører Johanne Schmidt-Nielsen (Ø) også tommelfingeren nedad:

»Flygtningefamilierne kommer til at leve her i Danmark med en permanent frygt for, at politibilen kommer og sender dem tilbage til Syrien. Jeg tror, alle kan forestille sig, hvor ødelæggende det vil være for særligt børnenes mulighed for at udvikle sig. Man fjerner simpelthen det, der er allervigtigst, fra dem. Nemlig trygheden.«

SFs integrationsordfører, Karina Lorentzen (SF), mener, at regeringen mangler at svare på en række spørgsmål:

»Kommer der en øvre grænse for, hvor længe vi kan sige til de her mennesker, at de skal hænge på usikker grund? Der vil jo komme en tid, hvor deres børn har gået i skole her, og hvor de taler dansk, og hvor forældrene måske er kommet i arbejde. Så det er spørgsmål, jeg mangler at få svar på.«

Regeringen agter at fremsætte lovforslag om ændringen af asylpolitikken snarest muligt.