De danskere, som i dag står uden for arbejdsmarkedet, har ikke de kompetencer, som virksomhederne efterspørger. Det siger erhvervsmanden Asger Aamund.

»Mange af de folk, der efterspørges, er folk der kan noget inden for biotek, it, gartnere, programmøre. Det er folk, som har nogle faglige kompetencer, og mange danskere har ikke de kompetencer. Arbejdsgiverne er jo ligeglade med, hvor folk kommer fra, bare de kan udføre arbejdet. Vi sidder med det alvorlige problem, at der kommer en stigende efterspørgsel efter arbejdskraft, men stor del af arbejdsstyrken vil ikke være kompetente nok til at udfylde det, som virksomhederne vil have,« siger Asger Aamund.

Dansk Arbejdsgiverforening (DA) har været ude med tal som viser, at en meget stor del af de job, der bliver skabt i Danmark i disse år bliver besat af udlændinge frem for danskere.

Tal fra Danmarks Statistik og Beskæftigelsesministeriet viser, at selvom antallet af arbejdspladser i Danmark faldt i årene 2010 til og med første kvartal af 2013, så fik flere udlændinge arbejde i Danmark i samme periode.

Siden 2013 og frem til i dag er både udlænding og danskere kommet i arbejde, men omkring hvert andet job går tilen udlænding frem for en dansker.

DA og venstre mener, at det er udtryk for, at dagpenge-satserne er for høje. Ifølge Asger Aamund har danskerne ikke de nødvendige kompetencer. Men spørger man Fagforeningen 3F, så er det høje antal at udlændinge, der får job i Danmark, udtryk for social dumping.

Forbundssekretær i 3F Søren Heisel siger, at udlændinge ansat i Danmark får helt ned til 8.000 kroner brutto om måneden.

»Vi kan se, at de udlændinge, der bliver ansat i Danmark, ofte bliver ansat til nogle væsentligt ringere vilkår end overenskomsterne kræver. Alt efter hvilke land, arbejdskraften kommer fra, så får de noget forskelligt i løn. De lavest lønnede er bulgarierne, som får 8.000 kr. om måneden i medianløn,« siger Søren Heisel.

Ifølge Søren Heisel har danske arbejdsgivere ofte travlt med at sige, at de ikke kan finde kvalificeret arbejdskraft, men når 3F så henvender sig med kvalificerede personer, der er klar til at tage et job, så har samme arbejdsgivere pludselig ingen ledige stillinger.

»Vi vil gerne høre fra alle de virksomheder, der mangler arbejdskraft, for vi kan sagtens skaffe kvalificeret arbejdskraft til dem, men det handler om, virksomhederne ofte går målrettet efter udenlandsk arbejdskraft, fordi de så kan ansætte til lav løn og uden at tilbyde barns første sygedag og andre gode, som danske lønmodtagere er sikret gennem overenskomsterne,« siger Søren Heisel.