Undervisningsminister Christine Antorini ærgrer sig over, at forældre i stigende grad melder deres børn ud af SFO og klubtilbud. Hun opfordrer kommunerne til at sænke priserne, så det bliver mere attraktivt at bruge tilbuddene.

Skoleklokken har ringet ud efter sidste time, og så er det af sted til SFO eller fritidshjem.

Sådan er hverdagen for mange skolebørn, men det seneste år er andelen af skolebørn, der er tilmeldt SFO, fritidshjem og klubber efter skoletid, faldet markant. For de mindste børn i 0.-3. klasse er faldet på 5,8 procent fra oktober 2013 til oktober 2014, mens andelen af de større børn i 4.-9. klasse er skrumpet med hele 14,6 procent.

Undervisningsminister Christine Antorini (S) ærgrer sig over, at flere børn dropper klubtilbuddene.

»Det er ærgerligt, at flere melder deres børn ud af SFOerne. Fritidstilbuddene og pædagogerne spiller nemlig en vigtig rolle i arbejdet med børns sociale relationer og udvikling. En af hensigterne med folkeskolereformen er at skabe en mere sammenhængende børnehverdag, hvor for eksempel pædagoger fra SFOen også indgår i undervisningen,« siger ministeren i en skriftlig kommentar til Berlingske Nyhedsbureau.

Formanden for Forældrenes Landsforening (Fola), Dorthe Boe Danbjørg, mener, at udviklingen hænger sammen med, at børnene efter skolereformen har fået en længere skoledag. Samtidig har mange SFOer indskrænket åbningstiden om eftermiddagen, uden at det kan aflæses af SFOernes takstblade. En del kommuner har tværtimod valgt at hæve priserne.

Derfor oplever mange forældre ifølge Dorthe Boe Danbjørg, at de »betaler mere for mindre« og som konsekvens vælger at melde børnene ud af klubtilbuddene.

Men det er problematisk, især for de mest sårbare børn, mener hun.

»Fritidstilbuddene har en stor værdi i forhold til at fremme kreativitet og venskaber. Og de børn, der ikke er bogligt stærke, har gavn af et tilbud, hvor der er fokus på andet end det skolemæssige,« siger forældreformanden.

Christine Antorini mener, at kommunerne bør sænke priserne, så de passer bedre med den kortere pasningstid.

»Jeg vil derfor opfordre kommunerne til at gøre det attraktivt for forældre at bruge SFOen. I aftalen om kommunernes økonomi er det forudsat, at forældrebetalingen til SFO kan sættes ned svarende til reduktionen af pasningstiden, der følger af den længere skoledag,« siger undervisningsministeren.

Hos Kommunernes Landsforening (KL) siger formanden for Børne- og Kulturudvalget, Anna Mee Allerslev (R), at det er op til den enkelte kommune at afgøre prissætningen.

»Det er forskelligt fra kommune til kommune. Nogle steder har man jo sænket betalingen. I min egen kommune (København, red.) har man eksempelvis gjort det gratis for de største børn, fordi man gerne vil have flere til at gå i ungdomsklubber i stedet for at hænge ud på gaden. Det er en politisk beslutning, man tager i den enkelte kommunalbestyrelse,« siger Anna Mee Allerslev.

Hun er ikke overrasket over, at andelen af børn i klubtilbud er faldet efter folkeskolereformen.

»Vi havde jo regnet med, at når skoledagene blev længere og mere varierede, når pædagoger og lærere mødes og forhåbentlig skaber spændende og udviklende skoledage for børn og elever, så er der nogle forældre og børn, der ikke vil gå i klub, fordi der er et overlap. Så på den måde kommer det ikke bag på mig,« siger Anna Mee Allerslev.