Det er blevet markant sværere at få økonomisk hjælp fra det offentlige til at betale for advokatregningen. Det viser tal fra Domstolsstyrelsen.

Er du uretmæssigt blevet fyret, eller er du blevet taget ved næsen i forbindelse med et bilkøb, skal du måske kigge langt efter hjælp til at betale advokatregningen.

Siden 2004 er antallet af civile sager med såkaldt fri proces nemlig styrtdykket. Det viser tal, som Radio24syv har fået fra Domstolsstyrelsen.

I 2004 fik 9.992 borgere bevilget fri proces. Det tal var i 2013 faldet til 2.260. Og i første halvår af 2014 var det kun 1.167 borgere, der kunne få økonomisk hjælp fra det offentlige til at føre en sag i retten.

Det er et stort problem, mener tidligere formand for Danske Familieadvokater Helle Larsen. Hun sidder i en arbejdsgruppe nedsat af Danske Advokater og Advokatsamfundet, som netop nu er i gang med at se på mulighederne for at udvikle retshjælpen.

»Fri proces er jo netop skabt, for at alle skal have mulighed for at få deres sag prøvet for retten. Og det, der bekymrer mig, er, om der reelt er den mulighed, når vi kan se et så dramatisk fald,« siger Helle Larsen til Radio24syv.

Også advokat og folketingsmedlem for Venstre Preben Bang Henriksen (V) er rystet over faldet.

»Det tyder på, at vi har et kolossalt retsmæssigt problem i Danmark,« siger han til Radio24syv.

Fri proces betyder, at statskassen betaler retsafgiften og salæret til advokaten. Tabes sagen, betaler statskassen også sagsomkostningerne til modparten. For at få fri proces er det en betingelse, at sagen er væsentlig, og at man ikke tjener mere end 299.000 kroner om året.

En del af forklaringen på faldet kan være, at sagerne nu i stedet er dækket af forsikringsselskaberne. Men det er ifølge Helle Larsen langt fra hele forklaringen.

»Rigtig mange af de dårligst stillede borgere her i landet har netop ikke nogen retshjælpsforsikring. Derudover er fri proces-grænsen økonomisk nu sådan, at hvis man tjener 30.000 brutto om måneden, så opfylder man faktisk ikke de økonomiske betingelser – hvis ikke man har hjemmeboende børn under 18 år,« siger hun til Radio24syv.

Radio24syv har forsøgt at få en kommentar fra justitsminister Mette Frederiksen (S) og fra retsordfører for Socialdemokraterne Trine Bramsen (S). Det har ikke været muligt.