To tidligere justitsministre er bekymrede for konsekvenserne af LA-lederens entré i Udenrigsministeriet.

København. Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) bør skifte EU-kurs og anlægge en konstruktiv og positiv linje i forhold til EU. Sådan lyder opfordringen fra to tidligere justitsministre.

I et fælles indlæg i mandagens Politiken skriver Lars Barfoed (K) og Morten Bødskov (S), at de er "bekymrede over konsekvenserne af Samuelsens entré i Udenrigsministeriet".

- Det bekymrende er, at udenrigsministeren giver udtryk for, at vi skal begrænse samarbejdet til kernen af EU, som efter hans opfattelse er handelspolitisk samarbejde, uddyber Lars Barfoed over for Ritzau:

- Der må vi - med den erfaring vi har som tidligere justitsministre - sige, at der er behov for et stærkt retspolitisk samarbejde, hvis vi skal sikre vores sikkerhed.

De to tidligere justitsministre er bekymrede over, at LA-lederen anbefalede danskerne at stemme nej ved Europol-afstemningen 3. december 2015 og nu skal få den bedst mulige Europol-aftale i hus.

- Indtil videre har Samuelsens største udenrigspolitiske triumf været at bidrage til at trække Danmark ud af det vitale EU-samarbejde om bekæmpelse af kriminalitet og terror, skriver de i kronikken i Politiken.

Samtidig tvivler de to tidligere ministre på, at der blandt resten af EU's udenrigsministre vil være særlig stor tolerance over for "en EU-skeptisk tale" fra en ny dansk udenrigsminister.

Adspurgt om udenrigsministeren i virkeligheden ikke blot er på linje med befolkningen, når han ønsker at reformere EU, svarer Lars Barfoed:

- Nu er politisk lederskab nogle gange også at argumentere for en kurs, som der måske ikke her og nu er flertal for.

- Under alle omstændigheder tror jeg ikke, at man kan tolke danskernes nej 3. december så vidtgående, at man skal rulle alt tilbage til det, der var før.

Den tidligere konservative minister er enig i behovet for at reformere EU.

- Men at skrue det årtier tilbage til det, der engang var kernen, er ikke et progressivt forslag. Danmark skal naturligvis deltage fuldt ud i EU-samarbejdet.

/ritzau/