Der er dyb uenighed i rød blok op til tirsdagens fællesmøde. Men alle har interesse i at finde fælles fodslag.

København. Stemningen i rød blok er dårlig. Forudsat at man da overhovedet kan tale om en egentlig rød blok længere, lyder analysen op til en længe ventet frokost tirsdag.

Her mødes partilederne fra de fem oppositionspartier for første gang i mere end et år.

Der er flere grunde til, at de fem partiledere ikke har siddet lårene af hinanden, vurderer TV2's politiske redaktør, Anders Langballe, på tv2.dk:

- Både personlige relationer, der mildest talt er udfordret, og rent politisk, fordi partierne i den grad har arbejdet sig længere fra hinanden siden sidste valg.

- Særligt i forhold til udlændingepolitikken og den økonomiske politik er der kæmpe forskel blandt partierne.

For S-formand og statsministerkandidat Mette Frederiksen er målet med dagens møde at få skabt ro i geledderne, lyder analysen.

Hun har en bunden opgave på mødet, pointerer Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen, i avisen:

- Det er et selvstændigt mål for S-ledelsen at få identificeret de områder, hvor de røde partier kan lave politik sammen, og hvor de enkelte centrum-venstre partier kan få opfyldt en række af deres mærkesager.

Mens S har dannet en alliance med Dansk Folkeparti, har de øvrige oppositionspartier også haft travlt med at positionere sig.

De Radikale er frustreret over, at S så uhæmmet flirter med DF. Partileder Morten Østergaard (R) har direkte bedt S-ledelsen beslutte sig for, hvilken retning den vil gå.

De Radikale har dog også selv flirtet hen over midten i dansk politik med finansminister og V-næstformand Kristian Jensen.

Enhedslisten har varslet, at man vil benytte andre parlamentariske værktøjer, end da partiet var støtteparti og blev kritiseret for ikke at få det store ud af sine afgørende mandater.

SF vil heller ikke levere mandater til en S-regering omkostningsfrit. Formand Pia Olsen Dyhr har som ultimativt krav, at kontanthjælpsloftet afskaffes.

Alternativet har direkte frabedt sig at blive omtalt som en del af rød blok. Partiet er hverken rødt eller blåt, men grønt, lyder det. Men partileder Uffe Elbæk forsikrer dog, at han ikke vil pege på Lars Løkke Rasmussen (V).

Og når alt kommer til alt, er der ingen af oppositionspolitikerne, der har interesse i at spænde ben for Mette Frederiksen, vurderer Thomas Larsen.

Nok er de utilfredse med Socialdemokratiets kursskifte i udlændingepolitikken. Men skal man tro på deres trusler? Thomas Larsen giver selv svaret:

- Svaret er, at det skal vi næppe.

/ritzau/