Venstres udlændingeminister Inger Støjberg bliver ofte set som partiets brobygger til Dansk Folkeparti.

Hun vækker gang på gang opsigt med kritiske udtalelser i indvandrerdebatten, hvad end det drejer sig om »indvandrerdrenge«, der ikke kan opføre sig ordentligt i biografen, en »grisk« flygtningefamilie eller kagefejring af stramning nummer 50 på udlændingeområdet.

Nu har Støjberg igen formået at forarge politiske modstandere med en udtalelse om, at almindelige danskere bør underrette myndighederne, hvis de for eksempel mistænker folk i det lokale pizzeria for at opholde sig ulovligt i Danmark.

Udtalelsen har sat gang i en bølge af kommentarer på de sociale medier med hashtagget #AnmeldDitPizzaria, hvor folk som modreaktion giver pizzeriaer anmeldelser.

Og det giver kritik fra uventet kant.

For Dansk Folkepartis udlændingeordfører Martin Henriksen langer nu ud efter Inger Støjberg. Han mener, at hun afsporer en vigtig debat.

»Jeg er ikke uenig med ministeren i, at man skal henvende sig til myndighederne, hvis man ser noget ulovligt, eller man har mistanke om, at der foregår noget, der ikke er efter bogen. Det er ret åbenlyst. Men det afsporer debatten. For nu skal vi diskutere det her i stedet for at diskutere, hvad vi som politikere kan gøre for at komme problemet med illegal indvandring til livs. Vi er på Christiansborg for at løse samfundets problemer. Det må vi tage på os. Så kan det ikke nytte noget, at den primære diskussion så handler om, hvad danskerne kan gøre ude på deres pizzeria eller andre steder.«

Sidste år blev 1.348  indvandrere ifølge TV2 sigtet sidste år sigtet for at opholde sig ulovligt i Danmark. Det er det tal, der har fået Inger Støjberg op af stolen.

Ikke overraskende er en af Martin Henriksens bud på en løsning mere grænsekontrol. Men han retter også skytset mod justitsminister Søren Pape (K).

»Justitsministeren bør tage sig sammen og sige til politiet, at de skal til at komme ud på private lægeklinikker. Man ved, at der er illegale indvandrere, som besøger klinikkerne, og der er sågar åbningstider. Og så kommer man alligevel ikke. Man burde med jævne mellemrum lave opsøgende arbejde og razziaer. Ellers accepterer man, at der er frizoner i Danmark, hvor folk kan være sikre på, at politiet ikke kommer og fanger dem,« siger Martin Henriksen, inden han igen peger pilen mod Inger Støjberg:

» I stedet bruger man tid på at diskutere, hvornår man skal melde folk ude i samfundet. Men vi løser ikke det grundlæggende problem ved, at folk ringer til politiet lidt oftere.«

I Alternativet er politisk ordfører Rasmus Nordqvist chokeret over Inger Støjbergs udtalelse.

»Jeg synes, der er noget principielt voldsomt i at komme med sådan en udtalelse. Det er nedladende og forkert. Det virker som om, der bliver opfordret til stikkeri. Hvis man ved, at der foregår noget ulovligt, skal man selvfølgelig anmelde det til politiet. Men det er lidt en sjov konklusion, at almindelig borger på baggrund af sprogkundskaber kan se, om der foregår noget ulovligt,« siger han.

Venstres udlændingeordfører Marcus Knuth forsvarer sin minister og afviser, at der er tale om stikkerkultur:

»Vi har myndigheder som skat og politi, der har øjne og ører mange steder. Men de kan ikke være alle steder på én gang. At stikke sin kollega eller sine venner er noget helt andet. Men ser du ser en mand og tænker, at han ikke passer helt ind i gadebilledet, eller at han laver noget, der ikke ser helt lovligt ud, er det i alles interesse, at man hjælper med at holde styr på Danmark. Vi bør alle sammen i alle dele af samfundet sørge for at holde hjemmet rent.«