En uvildig udredning af Irakkrigen er den næstbedste løsning i mangel på en kommission, mener Alternativet.

København: Som det eneste oppositionsparti er Alternativet med i en ny aftale om at igangsætte en uvildig udredning af baggrunden for Danmarks militære engagement i Kosovo, Irak og Afghanistan.

Partiet så helst, at Irak- og Afghanistankommissionen blev genåbnet, så det juridiske og folkeretlige ansvar for de omdiskuterede krige kunne blive placeret.

Men en uvildig udredning foretaget af to forskere er den næstbedste løsning, mener fredsordfører René Gade:

- Vi vil stadig have genåbnet Irak- og Afghanistankommissionen. Men det er ikke muligt med det parlamentariske grundlag, der er lige nu. Mens vi venter på et nyt flertal, der vil genåbne den, har vi sagt ja til en udredning, der kan gøre os klogere.

Fredsordføreren pointerer, at forskerne vil få adgang til samtlige af de dokumenter, som den lukkede Irak- og Afghanistankommission havde indsamlet - også de klassificerede dokumenter.

- I aftalen står der også, at den ikke er til hinder for, at der kan laves en Irakkommission, hvis det bliver muligt, siger René Gade.

Også Liberal Alliance har krævet de hemmelige dokumenter frem i offentligheden. Modsat Alternativet ønsker LA dog ikke Irakkommissionen genåbnet, men stiller sig tilfreds med aftalen.

- Liberal Alliance har tidligere stillet et beslutningsforslag, der skulle pålægge regeringen at give offentlig indsigt i de indsamlede dokumenter. Det skabte vi flertal for. Til gengæld har regeringen klart tilkendegivet, at den ikke ville følge flertallet.

- Derfor har vi nu fundet en anden løsning, som kan være med til at skabe åbenhed og sikre, at vi lærer af erfaringerne fra dansk krigsdeltagelse i nyere tid, siger udenrigsordfører Mette Bock (LA) i en pressemeddelelse.

Enhedslistens politiske ordfører, Pernille Skipper, begriber ikke, at AL og LA er med i aftalen.

- Det her er nedslående. Vi havde et klart flertal, som ønskede dokumenterne fra Irakkommissionen lagt åbent frem.

- Alternativet og Liberal Alliance siger, at de er partier, der går ind for åbenhed, men de er løbet fra det flertal.

- Det er ærgerligt. Dansk krigsdeltagelse i Irak og Afghanistan har været fyldt med problemer, siger Skipper, som vil have Irak- og Afghanistankommissionen genåbnet.

- Vi kæmper videre for at få kommissionen genåbnet, selv om der er andre partier, som har opgivet, siger hun.

/ritzau/