Nye tal fra Politiets Efterretningstjeneste (PET) afslører nu, at de indtil videre har fundet 28 hjemvendte Syrien-krigere, som har modtaget enten dagpenge eller kontanthjælp i Danmark, mens de har kæmpet for Islamisk Stat i Syrien.

Det er en oplysning, der kan bringe justitsminister Mette Frederiksen (S) helt op i det røde felt.

- Jeg er skræmt over at se, at folk med bopæl her i landet drager i hellig krig. Men hvis nogle af dem samtidig modtager danske velfærdsydelser, så er vi jo nærmest til grin for vore egne penge. Den slags skal bare stoppes, og det bliver det, siger Mette Frederiksen.

PET har tidligere offentliggjort, at deres vurdering er, at 100 personer er rejst fra Danmark for at kæmpe for Islamisk Stat. Af dem er 16 døde, mens foreløbig 50 nu er vendt tilbage til Danmark. Og så snart Syrien-krigerne sætter foden på dansk jord igen, bliver de åndet i nakken af PET, der både ved, hvem de er, hvor de er, og hvad de laver.

PET arbejder med mange forskellige efterretningsmetoder, men en af dem er at samkøre forskellige myndighedsregistre, og det er det, der nu har fanget foreløbig 28 ’hellige krigere’, der har fået ydelser, mens de har været i Syrien. 15 af de 28 er allerede blevet pålagt at betale tilbage, otte sagsbehandles stadig, og fem har klaret frisag på grund af manglende dokumentation.

Her kan justitsminister Mette Frederiksen personligt nyde godt af sit kendskab til kontanthjælps- og dagpengesystemet fra sin tid som beskæftigelsesminister.

- Det er ualmindelig vigtigt, at vi ikke er naive. Hovedopgaven er at forebygge terrorisme og ekstremisme, men når PET kan finde 28 personer, der har kæmpet for danske penge, så bekræfter det mig i, at det er rigtigt at samkøre registre.

Risikerer man ikke, at uskyldige også bliver overvåget?

- Nej, for det er kun i de tilfælde, hvor PET har mistanke om, at folk har været i Syrien for at kæmpe, at der bliver overvåget.

Læs også:

Ser du ingen svagheder ved det?

- Det er ikke det, der bekymrer mig mest, når vi taler hellige krigere. De er fanatiske, og de kan have været indblandet i forbrydelser mod freden og menneskeheden. Selvfølgelig skal vi sikre os, at lovgivningen ikke giver myndighederne lov til at gå længere end nødvendigt, og at den almindelige danskers retssikkerhed ikke trædes under fode. Men risikoen er så alvorlig på det her område, at vi bliver nødt til at undersøge tingene nøje.

Flere borgerlige partier mener, at Syrien-krigere skal fængsles, når de kommer tilbage til Danmark. Er du enig?

- Nu er det sådan i Danmark, at vi ikke sætter folk i fængsel, medmindre de har begået noget kriminelt og er blevet stillet for en dommer og dømt. Men de skal klart kunne retsforfølges. Problemet er, at det kan være svært at dokumentere, hvad folk har begået, når de har været i krig. Det kan godt være, at vi mangler bestemmelser i lovgivningen, der kan hjælpe os der, siger Mette Frederiksen.

Hun ser afsløringen af de 28 krigere som et eksempel på, at det er en helt rigtig strategi at sætte PET til at ånde de hjemvendte Syrien-krigere i nakken.

Fakta om syrienkrigere

  • 100 personer er rejst fra Danmark til Syrien som ’hellige krigere’.
  • 16 af de 100 personer vurderes dræbt i krigen.
  • 50 Syrien-krigere menes at være vendt hjem til Danmark igen.
  • 28 af dem har været på offentlig forsørgelse.
  • 15 er blevet pålagt at tilbagebetale deres ydelse tilbage eller fået anden sanktion.
  • 5 personer har ikke fået sanktion.
  • 8 personer sagsbehandles fortsat.

Kilde: Justitsministeriet