Den frygtelige sygdom rammer flere og flere danskere. Ældre Sagen kræver handling fra statsministeren.

Kom nu ind i kampen mod demens, Lars Løkke Rasmussen. Sådan lyder opfordringen fra Ældre Sagen, der mandag holder møde med regeringen på Marienborg for at finde en løsning på det, som foreningen kalder ’Danmarks største plejeopgave’.

Mere end 84.000 danskere lider af en demenssygdom, og Nationalt Videnscenter for Demens anslår, at der i 2040 vil være over 150.000 demensramte.

»Demens er en langvarig, opslidende og dødelig sygdom og en enorm udgift for samfundet. Men der mangler en klar vision for, hvordan vi knækker demens-koden, og det vil vi gerne slå fast over for regeringen,« siger Bjarne Hastrup, der er direktør i Ældre Sagen.

Demenssikrede plejehjem

Han peger på flere forskellige fokusområder. Der er bl.a. brug for langt flere demenssikrede plejehjem, mener Bjarne Hastrup:

»Der er i øjeblikket ca. 46.000 plejehjemspladser i Danmark, og vi ved, at demente fylder over halvdelen af de pladser. Men kun cirka 6.000 af plejehjemspladserne er demensegnede, og det skal der gøres noget ved. Omgivelserne skal indrettes på en sådan måde, så de demente ikke løber ind i byen eller ud på vejen.«

Derudover er der behov for mere hjælp og støtte til pårørende, fastslår han:

»Cirka 460.000 af vores 766.000 medlemmer har haft kendskab til en person med demens, så det fylder utrolig meget. Vi skal bl.a. sørge for, at de bliver informeret grundigt om de faser, man kommer igennem som demensramt, for det kan medføre personlighedsforandringer,« siger Bjarne Hastrup:

Mere forskning

Det vigtigste og mere langsigtede fokusområde er dog forskning, lyder det fra Ældre Sagens direktør:

»Når vi spørger forskerne, hvor langt de er kommet, siger de ’we are lost’. Det er afgørende, at vi opskalerer det område kraftigt og skaber et internationalt samarbejde.«

BT har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Venstres sundheds-og ældreordfører Jane Heitmann, men regeringen har tidligere fortalt, at der vil blive udarbejdet en ny national handlingsplan på området.

’Som samfund skal vi være i stand til at hjælpe både de sygdomsramte og deres pårørende, der står på sidelinjen, mens den, de holder af, forandrer sig og langsomt svækkes. Og derfor går vi nu i gang med at udarbejde en national demenshandlingsplan, som bl.a. skal ruste sundhedsvæsnet til hurtigere at kunne udrede og behandle de demente og sikre, at deres pårørende ikke bliver slidt ned, men kan få støtte og blive aflastet,’ lød det i en pressemeddelelse fra sundheds- og ældreminister Sophie Løhde. Planen forventes færdig til efteråret.