Hvis man besøger sin læge regelmæssigt, er det omsonst at blive påbudt at gå til læge, siger bilister.

København. Når 80-årige Benny Lauridsen, som bor et lille stykke uden for Fredericia, skal ind til byen og handle, starter han sin Volvo.

For ham er et kørekort nødvendigt, selv om han er oppe i årene. Til gengæld er han træt af, at han hvert år skal til obligatorisk tjek ved sin læge for at få lov til at blive ved med at køre bil.

Det har regeringen bebudet, at der skal laves om på. Den foreslår at fjerne alderskravet og de obligatoriske lægetjek, som koster omkring 650 kroner.

Benny Lauridsen har for nogle år tilbage været i bestyrelsen for Danske Seniorer, som netop arbejdede for at få fjernet alderskravet til ældre med kørekort.

Nu er han blevet et par år ældre, og han er stadig aktiv og føler sig frisk. Desuden har han et godt forhold til sin læge, som han besøger, når han føler behov for det, fortæller han.

- Det er forkert, at noget, der er påbudt, påfører en økonomisk udgift. Jeg kan da godt se, at når man eksempelvis går til tandlæge, så betaler man selv en del af det, men hvis man i øvrigt går til sin læge, som jeg gør, bør det være nok, siger han.

I dag skal alle bilister over 75 år til lægetjek hvert andet år. Når man er fyldt 80 år, bliver lægetjekkene hyppigere, og man skal forbi lægen hvert år.

- Jeg ville såmænd ikke have noget imod at tage lægetjek, hvis de var gratis, men jeg synes stadigvæk, at det burde være frivilligt, siger Benny Lauridsen.

- Nu har vi også lige fulgt med i, at Folketingets formand (Pia Kjærsgaard, red.) er fyldt 70 år. Og der er da ingen, som siger, at det skal tjekkes, om hun kan passe sit job.

Også Grete Hutzelsiger, som bor på Østerbro i København og bliver 80 år i slutningen af marts, bruger sin Golf Sportsvan hver dag.

Hendes mand er dårligt gående, fordi han har nogle sammenvoksninger i ryggen, og derfor har Grete Hutzelsiger stået for transporten af de to de seneste ni år.

- Jeg kører dagligt i stærkt trafikerede København og har ingen problemer overhovedet, siger Grete Hutzelsiger.

- Man føler sig stigmatiseret, når man hvert år skal til læge og betale for lægeattester og nyt kørekort. Det må man kunne gøre på en smartere måde, siger hun.

- Jeg kan godt se fornuften i, at man skal holde øje med, hvem der transporterer sig rundt på vejene. Men jeg synes, man skal tage med i overvejelserne, hvornår folk selv føler sig usikre.

/ritzau/