Danmark udsendte 599 afviste asylansøgere i løbet af 2014, viser redegørelse fra Rigspolitiet. Det er halvt så mange som i 2013.

Næsten 600 afviste asylansøgere blev sendt ud af Danmark sidste år.

Det viser Rigspolitiets nyeste udsendelsesredegørelse, der bliver offentliggjort hvert år. I alt blev 599 asylansøgere sendt hjem i 2014, og det er halvt så mange som året før, hvor 1.285 afviste asylansøgere blev udsendt.

Det høje antal udsendelser i 2013 hænger ifølge Justitsministeriet sammen med, at det var et »usædvanligt år« med en stor tilstrømning af blandt andet serbiske asylansøgere.

»Der blev sat effektivt og konsekvent ind over for de mange åbenbart grundløse ansøgninger, og siden har Danmark modtaget væsentligt færre asylansøgere fra Serbien. Det afspejler sig naturligvis i udsendelsestallet,« oplyser Justitsministeriet.

Selv om antallet af udsendte asylansøgere faldt markant fra 2013 til 2014, er de 599 udsendelser det tredjehøjeste antal i de seneste ti år. Antallet af udsendelser skal desuden ses i lyset af, at rekordmange asylansøgere søgte mod Danmark sidste år. I alt modtog Danmark 14.815 ansøgninger om asyl i 2014.

»Regeringen gør en stor indsats for, at personer, der har fået afslag på asyl, bliver sendt hjem. Vi har lige åbnet et særligt udrejsecenter, som kommer til at sætte yderligere skub i udsendelsesarbejdet. Jeg er tilfreds med, at antallet af udsendelser i 2014 er på det tredjehøjeste niveau set over de seneste ti år,« siger justitsminister Mette Frederiksen (S) i en pressemeddelelse.

I alt sad 1.686 afviste asylansøgere i såkaldt »udsendelsesposition« ved udgangen af 2014, viser Rigspolitiets redegørelse.

Det vil sige, at de sidder og venter på at kunne sendes ud af landet, og det hænger ifølge Rigspolitiet sammen med, at der er en fortsat »fastlåst« situation i forhold til blandt andet Irak og Iran, »hvortil der ikke kan ske tvangsmæssige udsendelser bortset fra enkeltstående udsendelser«.

»Det samme er tilfældet i forhold til Bangladesh. I forhold til Afghanistan, Rusland, Serbien og Kosovo har der omvendt været tale om en meget positiv udsendelsessituation,« oplyser Rigspolitiet.

Derudover er udsendelser til lande som Afrika præget af meget lange sagsbehandlingstider og vanskeligheder med at identificere asylansøgernes nationalitet, da de ofte ikke har fyldestgørende identifikationspapirer - eller har falske papirer på sig.

Mette Frederiksen understreger da også, at det »ikke er nogen nem opgave« at sørge for, at afviste asylansøgere bliver sendt hjem.

»Fra dansk side gør vi meget, men arbejdet med at sende afviste asylansøgere hjem er i stor udstrækning afhængigt af ydre omstændigheder og aftaler med oprindelseslandene,« siger justitsministeren.

De 1.686 afviste asylansøgere, der sidder i udsendelsesposition, er det højeste antal i ti år.