I den seneste uge søgte 50 personer asyl i Danmark. Dermed ligger asyltal på samme niveau som de seneste uger.

København. Mens slagene om byerne Mosul i Irak og Aleppo i Syrien måske kan sende flere på flugt, holder asyltallet i Danmark sig fortsat under 100 personer om ugen.

Det viser den seneste opgørelse fra Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet.

I den seneste uge har 50 personer søgt asyl i Danmark mod 92 ugen før. Dermed er det samlede asyltal for 2016 oppe på 5400 personer.

Af de 50, der har søgt asyl den seneste uge, er fem fra Syrien.

Tallet kommer samtidig med, at Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og De Konservative mandag skal forhandle med regeringen om 2025-udspillet "Styr på flygtningestrømmen".

Regeringen har foreslået, at der etableres en "nødbremse", som betyder, at Danmark kan lukke grænsen i tilfælde af en pludselig, ekstraordinær stor tilstrømning.

Dansk Folkeparti ønsker, at regeringen trækker nødbremsen med det samme. Dermed håber DF at kunne indfri ønsket om en permanent grænsekontrol, hvor asylansøgninger bliver straksbehandlet ved grænsen.

Regeringens vurdering har dog hidtil været, at det på grund af EU-regler kun kan lade sig gøre i ekstraordinære situationer.

Regeringen lægger også op til at konsultere nabolande som Tyskland og EU-Kommissionen, inden man eventuelt trækker i nødbremsen.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har lagt vægt på, at de lavere asyltal er et tegn på, at der allerede er kommet markant mere styr på tilstrømningen.

Danmark er dog fortsat blandt fem EU-lande, som ønsker at forlænge den midlertidige grænsekontrol. Det fik Danmark en vigtig opbakning til på sidste uges topmøde i Bruxelles.

Her blev de 28 EU-landes stats- og regeringsledere enige om, at der skal være mulighed for national grænsekontrol, indtil EU får styr på de ydre grænser.

Det signal er nu sendt til EU-Kommissionen, der formelt skal give Danmark lov til at forlænge grænsekontrollen, som ellers udløber 12. november.

Den midlertidige grænsekontrol blev indført 4. januar i år, og siden da har myndighederne holdt nøje øje med antallet af asylansøgere.

På baggrund af den store tilstrømning i 2015 forventede regeringen ved årets begyndelse 25.000 asylansøgere i år. Det tal er siden blevet nedjusteret til 7500.

De ugentlige asyltal stammer fra politiets it-system og har en vis usikkerhed, fordi der løbende sker efterregistreringer.

/ritzau/