....men skraldet skal hentes

Arbejdsretten satte torsdag et længe ventet punktum i den spektakulære konflikt mellem Restaurant Vejlegården og fagforbundet 3F

Konflikten mod Restaurant Vejlegården blev kendt for lovlig, selvom Arbejdsretten samtidig fastslog, at flere af 3Fs blokademetoder var ulovlige. Blandt andet blokaden mod afhentning af restaurantens affald.

3F blev dog overordnet frifundet for ulovlig blokade. Her kan du læse hele dommen.

Karsten Høgild, direktør i Kristeligt Arbejdsgiverforening tog nederlaget 'til efterretning', forklarede direktøren til bt.dks reporter umiddelbart efter domsafsigelsen.

- Bolden er skudt tilbage til Folketinget. Hvad vil I gøre med det her i fremtiden? Selvfølgelig er det et nederlag, men det er vilkår, vi har levet med i over hundrede år.

Tina Møller Madsen, gruppeformand i 3F, glædede sig derimod over dagens dom.

- Det var en klokkeklar dom, der bakker op om den danske model. Jeg forventer, at der ikke vil gå lang tid nu, før vi får Vejlegården tilbage til forhandlingsbordet og indgår overenskomst.

Giver ikke op

Restaurant Vejlegårdens ejer, Amin Skov, har dog ingen planer om at indgå overenskomst med 3F på trods af dagens dom, forklarede han efter dagens retsmøde.

- Nu skal vi hjem og samle stumperne op. Det er udelukket, at jeg kan forhandle med en organisation, hvis motto er magt, lød det fra restauratøren, der ikke har tænkt sig at give op, selvom 3Fs blokadevagter sandsynligvis nu bliver stående foran hans restaurant.

- Vi har stabiliseret os derhjemme. De er velkomne til at stå udenfor i måneder.

Selvom blokaden kan fortsætte, vil rettens påbud om en af de ulovlige blokademetoder vil dog prompte blive taget til efterretning, lovede formanden for 3F i Vejle, Martin Jensen.

- Den del af konflikten, der handler om blokaden af afhentning af organisk affald (Madrester, red.), den afblæses nu, lød det fra formanden efter dagens retsmøde.

Blokade siden marts

Konflikten mellem Restaurant Vejlegården og 3F satte både Vejle, stegt flæsk og retten til selv at vælge fagforening på danskernes dagsorden i juli måned.

Konflikten begyndte tilbage i oktober 2011, hvor Amin Skov overtog Restaurant Vejlegården.

På det tidspunkt var medarbejderne ansat efter 3Fs overenskomst.

Amin Skov meldte sig dog ind i Kristelig Arbejdsgiverforening og valgte i stedet at indgå overenskomst for medarbejderne med Krifa (Kristelig Fagforening) . En beslutning, der betød dårligere løn-og ansættelsesvilkår for medarbejderne.

Efter flere forgæves forhandlinger indledte 3F blokade og sympatikonflikt mod Restaurant Vejlegården i marts måned 2012.

Det betød blokadevagter uden for restauranten, og der blev ikke leveret post og varer til restauranten, ligesom der ikke blev afhentet renovation.

I juli 2012 blev konflikten optrappet, da trykkere på Vejle Amts Folkeblad i sympati ikke ville trykke avisen, hvis den bragte annoncer fra Vejlegården.

Det fik en række borgerlige politikere til at valfarte til Vejlegården for at spise stegt flæsk og persillesovs i sympati med restauratøren.

Da konflikten var på sit højeste modtog både restauratør, Amin Skov og forbundsformand, Poul Erik Skov Christensen fra 3F personligt trusler på livet, ligesom 3Fs intranet blev lagt ned af hackere.

Kristelig Arbejdsgiverforening ønskede Arbejdsrettens dom for, om 3Fs konflikt overhovedet var lovlig, da arbejdspladsen er overenskomstdækket.