Allerede få timer efter, at statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) havde udskrevet folketingsvalget, var hun på gaden for at dele roser ud og møde vælgerne i øjenhøjde.

Og det er nok klogt - for ifølge en beregning fra forskere på Københavns Universitet, skal Thorning og resten af rød blok overbevise rundt regnet 5.000 vælgere om dagen om, at de skal sætte deres kryds ved et rødt parti i stedet for et blåt, hvis magten skal genvindes.

Valgforsker og ph.D-stipendiat Martin Vinæs Larsen fra Institut for Statskundskab forklarer, at beregningen - som han har lavet sammen med valgforskerne Asmus Olsen og Frederik Hjorth - tager udgangspunkt i den anerkendte, vægtede analyse fra professor Søren Risbjerg Thomsen for Altinget.dk.

Analysen konkluderer, at rød blok lige nu står til at få 47 procent af stemmerne mod blå bloks knap 53 procent.

»Den viser altså, at rød blok skal hente tre procentpoints. Det giver omkring  105.000 vælgere, og det vil svare til ca. 5.000 vælgere per dag. Så det er den størrelsesorden, vi snakker,« forklarer Martin Vinæs Larsen.

Han uddyber, at der her er tale om, at vælgere skal flytte sig over midten - fra den blå blok til den røde blok - og den store skare af tvivlere er inkluderet i beregningen.

»Vi har lavet beregningen ud fra den antagelse, at tvivlerne vil falde ud præcis som resten af befolkningen. Så som det ser ud nu, vil 53 pct. af tvivlerne stemme på blå blok og 47 pct. vil stemme på rød blok. Det er naturligvis svært at spå om, men det her er det bedste, vi kan gøre,« forklarer han.

Rent historisk, er det så muligt at hente 5.000 vælgere om dagen?

»Det er ikke umuligt, men det sker sjældent,« siger valgforsker Martin Vinæs Larsen.

Socialdemokraternes politiske ordfører Maja Panduro erkender, at der er et stykke vej til valgsejr:

»Der er ingenting, der er sikkert endnu. Men selvfølgelig kan det lade sig at gøre (at hente 5.000 vælgere om dagen, red.),« siger hun og uddyber:

»Der er ikke nogen tvivl om, at det kræver, at alle gør, hvad de kan. Alle, som synes, at statsministeren efter valget stadig skal hedde Helle Thorning-Schmidt, de skal bakke op.«

Maja Panduro opfordrer generelt alle danskere til at lade deres stemme blive hørt, når valgurnerne åbner 18. juni.

»Det handler jo om, at folk skal komme ned og stemme. Og folk skal gøre op med sig selv, hvad de vil med Danmark. Om de vil Lars Løkke Rasmussen og hans eksperimenter, eller om de vil Helle Thorning-Schmidt og den sikre kurs,« siger hun.