Antallet af flygtninge i Sydsudan er nu så højt, så udviklingsministeren har besluttet at give yderligere 100 millioner kroner til nødhjælpsarbejdet.

Antallet af flygtninge fra Sudan til Sydsudan accelererer nu i en sådan grad, at udviklingsminister Christian Friis Bach (R) har besluttet at give yderligere 100 millioner til nødhjælpsarbejdet.

- 100 millioner kroner er et stort akut engangsbeløb, men det er nødvendigt for at undgå, at den humanitære nødsituation udvikler sig dramatisk i et isoleret område, der har lidt under en voldelig konflikt i årtier, udtaler Christian Friis Bach i en pressemeddelelse.

Der er allerede omkring 180.000 flygtninge i syv lejre i Sydsudan, hvilket er fire gange så mange, som FN havde forventet i starten af året. Og nu kommer der flere til, ofte mere end 2.000 om ugen. FN regner med, at der kan komme så mange som 350.000 flygtninge i løbet af 2013, og de vil være fanget i et hjørne af landet, der er meget utilgængeligt og i regntiden risikerer at blive helt isoleret.

- Det vil kræve en helt ekstraordinær nødhjælpsindsats, siger Christian Friis Bach, der fredag vender hjem fra et besøg i en af flygtningelejrene.

- Det var både meget trist og opmuntrende at besøge flygtningelejren. Trist, fordi de flygtninge, vi mødte, havde barske historier om krig, konflikt og mistede familiemedlemmer. Opmuntrende, fordi det var en velfungerende flygtningelejr, hvor det var lykkedes FN og de folkelige organisationer at sikre mad, vand, husly, lægehjælp og skolegang. Det var lykkedes at møde håbløshed med nyt håb, siger udviklingsministeren.

Kamphandlinger mellem regeringstropper fra Sudan og oprørere i Sydsudan har taget til i styrke gennem de seneste uger og har spredt sig til et geografisk større område. Den stadig mere voldsomme konflikt kombineret med, at det i lange perioder ikke har regnet tilstrækkeligt, betyder nu, at der er mangel på mad. Og der, hvor man kan købe mad, er det blevet betydeligt dyrere at købe ind. I nogle af de hårdest ramte områder i landet er priserne på fødevarer steget med op til 200 procent.

Af de 100 millioner kroner går halvdelen til FNs nødhjælpsorganisationer, mens den anden halvdel går til danske nødhjælpsorganisationer. Danmark har med denne nye bevilling samlet set støttet flygtningene i Sydsudan med 240 millioner kroner i år.