Rollen som leder af Danmarks store oppositionsparti falder tilsyneladende Lars Løkke Rasmussen lettere end at være statsminister. Han har stor succes med at holde sig væk fra den politiske debat.

'Det er farligt at sige noget. Det er farligt at mene noget'. Konstateringen kommer med et skævt smil fra et fremtrædende medlem af Venstre, og de første 100 dage siden valget ser ud til at give ham ret. Mens statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) kæmper mod beskyldninger om løftebrud, holder Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, sig langt væk fra den løbende politiske debat. Han har holdt ferie på Mallorca og i Caribien. Han har rejst rundt og snakket med folk på danske virksomheder. Og han har arbejdet på de indre linjer med Venstres strategi. Han har ment meget lidt i medierne og aldrig været så populær. Efter 100 dage i opposition vil knap en tredjedel af danskerne stemme på Venstre. - Ja, han puster ud, men lige så meget og måske mere vigtigt lægger han linjen for, hvad Venstre vil i stedet for at kommentere, hvad andre gør, siger Venstres gruppeformand, Kristian Jensen. Få politiske meldinger På 100 dage har Lars Løkke Rasmussen kun blandet sig markant i et par debatter. Han har defineret - og justeret - et overordnet princip om, at Venstre vil begrænse regeringens skatter og afgifter. Han har opsat fem pejlemærker for fremtiden, og han har tilkendegivet, at Danmark skal helt med i den nye euro-pagt om finanspolitisk stabilitet. Ellers har Lars Løkke Rasmussen sagt meget lidt om, hvad Venstre vil. En strategi som kun virker, fordi Løkke er i opposition og har fremgang, mener lektor i statskundskab Rune Stubager. Kan ikke blive ved - Et langt stykke hen ad vejen benytter han sig af en strategi med ikke at sige noget, som den nuværende regering havde en vis succes med, da de var i opposition. Men det kan kun fortsætte, så længe regeringen ikke kommer med udspil, som Løkke har behov for at markere sig på. Og det bliver sværere, når der kommer udspil til en række reformer i det her år, siger Rune Stubager fra Aarhus Universitet.

SKAL LØKKE DELTAGE MERE I DEN POLITISKE DEBAT? KOM MED DIN MENING UNDER ARTIKLEN Når Lars Løkke Rasmussen endelig er gået ud foran rullende TV-kameraer, har det ikke altid været en succes. For eksempel da han kommenterede den såkaldte skattesag, hvor Helle Thorning-Schmidts skattepapirer blev lækket til B.T. - Den største katastrofe ved det meget omtalte pressemøde var i virkeligheden, at det mindede vælgerne om, hvorfor de havde forkastet ham som statsminister. Han viste en side af sig selv, som de ikke bryder sig om, siger Michael Ulvemann, der var særlig rådgiver for tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen (V). En konsekvens af Løkkes reaktive stil er, at det står uklart, hvad Venstre vil på en række centrale områder. På Venstres landsmøde i november præsenterede han sine fem pejlemærker: Den offentlige sektor skal effektiviseres, flere skal ud på arbejdsmarkedet, og nu skal også skatten sænkes. Pengene til skattelettelser antydes det skal findes ved offentlige besparelser, men Løkke har ikke givet nogen bud på hvordan. Og det går ikke i længden, mener Michael Ulvemann. - På et tidspunkt bliver han nødt til at definere det projekt, der skal bære ham igennem de næste fire år. Og han bliver nødt til at indgå forlig med regeringen på udvalgte områder. Det borgerligt-liberale bagland vil kræve, at deres stemme bliver brugt til at påvirke de politiske resultater. Jeg tror, at skattereformen bliver den afgørende test inden næste valg, siger han. Båndsløjfe med fadæser Berlingske har flere gange i de første 100 dage forgæves forsøgt at få kommentarer fra Lars Løkke Rasmussen til større spørgsmål. Senest i denne uge til debatten om børnechecken. Da Berlingske spurgte, hev Lars Løkke Rasmussen ud i sin jakke, der var af afslappet snit. Budskabet synes at være, at han ikke var rigtigt på arbejde og således ikke ville kommentere spørgsmålet. Afløseren Helle Thorning-Schmidt (S) har tidligere udtalt, at det er en myte, at der findes hvedebrødsdagesperioder for regeringer. At SRSF-regeringen ikke har haft nogen blev understreget, da TV 2 News i går fejrede SRSFs første 100 dage ved magten med at vise alle deres politiske fadæser i båndsløjfe. I praksis er det Danmarks store oppositionsparti, der har fået 100 hvedebrødsdage. Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Lars Løkke Rasmussen til denne artikel.

Synes du, at Lars Løkke er for passiv? Savner du politiske meldinger fra oppositionens leder?

Deltag i debatten herunder. De bedste indlæg bliver bragt i B.T.